Gemeente Leiden

Persbericht

Inspraak op Beleidsplan Openbare Verlichting

Publicatiedatum: 3 januari 2003

Het Beleidsplan Openbare Verlichting is door het college van Burgemeesters en Wethouders vrijgegeven voor inspraak. Het plan omvat alle aspecten op het gebied van verlichting van openbare ruimtes binnen de gemeente. In het plan staat precies omschreven waar de gemeente gaat verlichten, op welke manier ze dat gaat doen en hoe de verlichting eruit ziet. Geïnteresseerden kunnen het Beleidsplan Openbare Verlichting inzien op het stadhuis en het Stadsbouwhuis. Reageren kan gedurende de inspraaktermijn via een schriftelijke reactie aan het college van Burgemeester en Wethouders. De inspraaktermijn gaat in op 6 januari en duurt 6 weken.

Het Beleidsplan Openbare Verlichting wordt iedere vijf jaar herzien en vormt een kader waarbinnen de werkzaamheden op het gebied van de openbare verlichting worden uitgevoerd. Ook het onderhoud van de openbare verlichting, de organisatie ervan en de relatie van de openbare verlichting met diverse milieuaspecten komen in het plan aan de orde.

Om de kosten van het beheer en onderhoud van de openbare verlichting te beperken is in het beleidsplan een standaardisatie van materialen opgenomen, zoals de klassieke verlichting in de binnenstad en de kegelvormige of bolvormige verlichting daarbuiten. Voor bijzondere plekken of pleinen wordt afwijkende verlichting ontworpen in samenhang met de inrichting van de ruimte.

In het plan wordt ook beschreven welke energiebesparende maatregelen de gemeente neemt en hoe een optimale afstemming tussen groen en licht kan worden gerealiseerd.

Openbare ruimtes zijn onder te verdelen in een zestal categorieën die elk hun eigen specifieke manier van verlichting hebben, die wordt beschreven in het Beleidsplan Openbare Verlichting. Zo is in de ruimtes met een verkeersfunctie (gebieds- en wijkontsluitingswegen en fietspaden) een verlichting vereist die is aangepast aan het bevorderen van de verkeersveiligheid. Voor de ruimtes met een duidelijke verblijfsfunctie (erftoegangswegen, woonerven, winkelcentra, binnenstad, bedrijfsterreinen en parken) is in het plan een verlichting opgenomen die de sociale veiligheid ondersteunt. In de gebieden met een verkeersfunctie worden hogedruk natrium lampen (oranje/geel licht) toegepast vanwege de goede contrastwerking en in verblijfsgebieden fluorescentie lampen (wit licht) vanwege de kleur- en persoonsherkenning. In parken wordt in principe geen verlichting aangebracht.

Deze pagina is gewijzigd op 7-01-2003