Gemeente Voorburg-Leidschendam


Gebruiksvergunning CBS niet verleend

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 7 januari 2003
---

Brandveiligheid CBS wordt aangepakt

Het kantoorgebouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Voorburg is door de brandweer nog niet brandveilig verklaard, zo laat M.A.P. van Haersma Buma vandaag weten. In 2001 werd geconstateerd dat het gebouw niet voldeed aan de veiligheidseisen. Omvangrijke aanpassingen en verbouwingen aan het kantoorgebouw zijn nodig om uiteindelijk de gebruiksvergunning te kunnen verlenen.

Naar aanleiding van verzoek van het CBS om een gebruiksvergunning is begin 2002 een brandveiligheidsrapport aan het CBS verstuurd. Hierin is melding gemaakt van de brandonveilige situatie. Door de brandweer is geconstateerd dat met name de brand- en rookcompartimentering onvoldoende is. Dit betekent dat rook en vuur ongehinderd door het gebouw kunnen uitbreiden. Een aantal trappenhuizen dat de hoogbouw ontsluit komt niet buiten het pand uit. Bovendien voldoen de brandmeld- en ventilatiesystemen niet meer aan de huidige eisen. De brandweer is van mening dat het vluchten uit het pand ernstig belemmerd wordt door deze situatie. Dit kan in een gebouw waar ongeveer 1500 werknemers werkzaam zijn tot zeer ernstige situaties leiden voor zowel personen in als om het gebouw.

Aangezien de aanpassingen geruime tijd in beslag zullen nemen zijn tijdelijke maatregelen afgesproken. Deze maatregelen zullen voor 1 mei 2003 doorgevoerd zijn, zo hebben de directeur-generaal van het CBS en de burgemeester afgesproken. Een van deze tijdelijke maatregelen is gevonden in de vorm van het plaatsen van brandwachten. De brandweer houdt tot die tijd de vinger aan de pols en zal regelmatig bij het CBS controleren.

Ook het controleren van kantoren op brandveiligheid is een van de taken van de brandweer, zegt Van Haersma Buma. Net als destijds bij Antoniushove en het winkelpand onder het Prinses Marianneviaduct is sprake van een onaanvaardbare situatie. Door de verscherpte controle door de brandweer komen dit soort situaties gelukkig aan het licht en kunnen we gezamenlijk naar oplossingen zoeken.

- Ik ben voorlopig -

Ik ben voorlopig tevreden dat in dit geval, dankzij een goede samenwerking tussen de brandweer en het CBS goede afspraken zijn gemaakt. Gezien de situatie is streng handhaven volledig op zn plaats. We zullen de ontwikkelingen op de voet blijven volgen, aldus Van Haersma Buma.

De burgemeester merkt nog op dat voor iedereen die niet precies weet waar hij aan moet voldoen om een gebruiksvergunning te verlengen of aan te vragen, de brandweer een informatieve folder heeft uitgebracht. De folder kan worden opgevraagd via de brandweer of gedownload worden (klik hier)

Disclaimer en colofon Gemeente Leidschendam-Voorburg 07.01.2003 Naar bovenzijde pagina