Provincie Noord-Holland

Ruim 1,5 miljoen euro voor sociale projecten

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland hebben 32 projectaanvragen gehonoreerd in het kader van de eerste tranche van het Sociaal Jaarprogramma 2003.

Voor 2003 is in totaal 2.500.600,- vrijgemaakt voor projecten die passen binnen de doelstellingen van het provinciale jaarprogramma. Twee keer per jaar kunnen projectvoorstellen ingediend worden op themas zoals het vergroten van zelfredzaamheid en emancipatie, het voorkomen van sociale uitsluiting, maar ook het bevorderen van sport en bewegen. Naast deze projectsubsidies worden in het kader van het Sociaal Jaarprogramma 2003 ook budgetsubsidies verstrekt aan provinciaal opererende welzijnsorganisaties. Deze zogenoemde provinciale instellingen voor maatschappelijke ontwikkelingen ondersteunen in de gemeenten het welzijns- en sociaal cultureel werk.

Met name projectvoorstellen op de themas integraal jeugdbeleid en zorg als maatschappelijk vraagstuk hebben de instemming van GS. De gehonoreerde projecten sluiten goed aan op het jaarprogramma en de andere criteria waarop beoordeeld is.

De ingediende projectvoorstellen zijn getoetst aan subsidiecriteria en weigeringsgronden van de deelverordening Sociaal Beleid Noord-Holland 2002. Daarna zijn de aanvragen gescoord op beoordelingscriteria en vervolgens op een prioriteitenlijst geplaatst. Hoog scoren projecten die goed aansluiten op het jaarprogramma, vernieuwend zijn, draagvlak hebben, diversiteit en gelijkwaardigheid bevorderen, haalbaar, meetbaar en efficiënt van opzet zijn. Een evenredige spreiding over de themas en over de verschillende regios is eveneens van belang.

Een aantal activiteiten van de gekozen projecten beslaan heel Noord-Holland zoals het project "Verbetering signalering en hulpverlening ouderenmishandeling". Ook het project "EWP voor welzijnswerkers" dat welzijnswerkers door middel van de cursus "eigenwijs participeren(EWP) in staat wil stellen zelforganisaties van migranten te ondersteunen spreidt zich afhankelijk van de belangstelling- over de hele provincie uit.

Andere projecten kennen een regionale invulling. Voor meer informatie hierover kunt u kijken onder het thema welzijn.

Procedure
Op 15 januari 2003 worden de gekozen projectvoorstellen voor advies voorgelegd aan de Statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur. Daarna zal portefeuillehouder gedeputeerde E. Neef het verdelingsvoorstel definitief vaststellen.

De sluiting van de indieningstermijn voor de tweede tranche van het Sociaal Jaarprogramma 2003 is 1 mei 2003. Gedacht wordt aan projecten binnen de themas vitaliteit in dorp en stad, dagindeling en ruimte voor mensen. Hierop zijn nog maar enkele passende voorstellen bij de eerste tranche gedaan en toegekend.

Inlichtingen: Julia Koeman, ZWC, (023) 514 31 85 Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger, tel. (023) 514 40 07 Marieke Ottevanger 23-12-2002 15:13:00