Ingezonden persbericht

Software vervangt schoolboeken bij het ROC van Amsterdam

UTRECHT, 20030108 -- Het ROC van Amsterdam, een conglomeraat van vmbo-, mbo-scholen en volwassenenonderwijs met zo'n 35.000 deelnemers, verspreid over ca. 80 locaties, heeft besloten de taalproblemen van de tienduizenden allochtone en autochtone deelnemers aan te gaan pakken door het ROC-breed inzetten van speciale software.

Het gaat om de toets/oefenprogramma's die ontwikkeld zijn door Muiswerk Educatief. Belangrijkste kenmerk van deze programma's is dat diagnostische toetsen de deelnemers 'sturen' naar oefenprogramma's die aansluiten bij hun individuele zwakke plekken. Door het lezen van uitlegschermen, gericht oefenen in diverse oefenvormen en directe, gerichte feedback wordt stap voor stap ontbrekende kennis bijgebracht. In een tijd dat de werkdruk alsmaar toeneemt geeft het ROC van Amsterdam op deze manier de docenten een krachtig hulpmiddel in handen om de individuele begeleiding en remediëring adequaat vorm te geven.

Muiswerk Educatief en het ROC van Amsterdam zijn overeengekomen dat de komende drie jaar de volledige set Muiswerk toets/oefenprogramma's op enkele duizenden pc's van het ROC onbeperkt gebruikt mogen worden. Deze vijftien toets/oefenprogramma's voor allochtone en autochtone deelnemers dekken samen een groot deel van het vak Nederlands af.

Om efficiënte inzet van de programma's te waarborgen wordt de introductie van de Muiswerkprogramma's begeleid door een speciaal projectteam van het ROCvA waarin ict'ers, onderwijsgevenden, begeleiders en de leverancier nauw samenwerken. De docententrainers van het team zijn, vooruitlopend op de overeenkomst, tijdens de evaluatieperiode reeds door de uitgever getraind en kunnen dus direct beginnen met het opleiden van docenten en onderwijs-assistenten die een rol spelen bij de uitvoering van de lessen Nederlands.

Met het realiseren van duizenden 'muiswerkplekken' en het opleiden van docenten en begeleiders wordt een bijdrage geleverd aan de vermindering van de taalproblemen van de tienduizenden allochtone en autochtone deelnemers van het ROC van Amsterdam.