Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 7 januari

B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

Beantwoording artikel 42 brief van PvdA over Hildo Kropstraat / Hesselaan (2002/9207) In de artikel 42 brief van de fractie van de PvdA staat dat de partij zich ernstige zorgen maakt over de ontwikkelingen in de omgeving Hildo Kropstraat/Hesselaan. De fractie vraagt of de panden in die omgeving conform het bestemmingsplan worden gebruikt. Vervolgens vraagt de fractie wat (en op welke termijn) het college hier iets aan gaat doen indien dit niet het geval is. Het college antwoord dat het merendeel van de gevestigde bedrijven past in het huidige bestemmingsplan, maar dat een aantal panden niet conform het bestemmingsplan wordt gebruikt. Dat betreft met name de 'nieuwe' panden aan de Hildo Kropstraat 2 t/m 10. Hier heeft nog geen herziening van het bestemmingsplan plaatsgevonden. De raad heeft inmiddels besloten om het bestemmingsplan 'Jutphaas-Wijkersloot' in 2003 te herzien.

Er zal binnen afzienbare tijd duidelijkheid bestaan over de vraag of het gewenst is het huidige gebruik in te passen in ruimtelijk vast te stellen beleid. Deze afweging kan pas worden gemaakt bij de daadwerkelijke herziening van het bestemmingsplan in 2003. Daarnaast vraagt de PvdA-fractie of het bedrijf Classic Toys zich op het industrieterrein gaat vestigen. Dit naar aanleiding van de mededeling van wethouder Verbeek tijdens een commissievergadering (RIM). Wethouder Verbeek heeft een gesprek gehad met de eigenaar van Classic Toys, de heer Van Oostrum. In dat gesprek heeft de heer Van Oostrum aangegeven indien er op termijn een locatie op een industrieterrein vrijkomt daarheen met zijn bedrijf te willen verhuizen.

Beantwoording artikel 42 brief PvdA over parkeerplaatsen Zwolsche Algemeene (2002/9207) In de artikel 42 brief van de fractie van de PvdA worden vragen gesteld over het aantal parkeerplaatsen bij de Zwolsche Algemeene. De fractie stelt dat in het bestemmingsplan 'Poort van Nieuwegein' het maximale aantal parkeerplaatsen is vastgelegd dat per vierkante meter bedrijfsruimte mag worden aangelegd. Het parkeerterrein is onlangs fors uitgebreid en de fractie wil weten of deze uitbreiding past binnen het bestemmingsplan. Daarnaast wil de fractie weten of het college gaat handhaven indien de uitbreiding niet in het bestemmingsplan past. Het college antwoord dat de Zwolsche Algemeene inderdaad ligt in het bestemmingsplangebied 'Poort van Nieuwegein'. In het bestemmingsplan staat dat per 50 m² kantoorruimte ten minste 1 parkeerplaats aangelegd mag worden. In het bestemmingsplan wordt niet gesproken over een maximaal aantal parkeerplaatsen. Het college heeft op 6 augustus j.l. het verzoek van de Zwolsche Algemeene gehonoreerd om voor een periode van twee jaar een aantal tijdelijke parkeerplaatsen op gemeentegrond aan te leggen.

Aanpassingen in nota 'Tramstraat, Woonstraat'
Het college heeft besloten om de nota 'Tramstraat, Woonstraat' op een aantal punten aan te passen. De herontwikkeling van het gebied Tramstraat is in hoofdlijnen niet gewijzigd. De ontwikkeling van het gebied is samen te vatten in drie belangrijke aspecten: de bebouwingsstructuur, versterken van de woonfunctie en het handhaven van de oost-west structuur. In de uitgangspunten waren een aantal onduidelijkheden geconstateerd. Die zijn nu opgehelderd. Het gaat om:

? De toegestane bedrijvigheid. In het hoofdgebouw aan de noordzijde van de Tramstraat mogen geen zelfstandige werkruimten gerealiseerd worden. Ten dienste van de woonfunctie is wel de reguliere 50m2 aan praktijkruimten toegestaan. ? De geplande bebouwing bestaat uit twee lagen met een dak. ? Uit het parkeeronderzoek 'Vreeswijk zuid' is geconcludeerd dat in het openbare gebied voldoende parkeergelegenheid aanwezig is. Dit maakt parkeren op eigen erf niet noodzakelijk.

Daarnaast is de nota aangevuld met afbeeldingen van de massa, het ruimtelijk beeld en het architectuurbeeld. Nadat deze aanpassingen in de nota zijn verwerkt, start het overleg met de belanghebbenden.

Bouwvergunning drie woningen op perceel Prins Hendriklaan 1 Het college heeft een bouwvergunning verleend voor drie woningen op het perceel aan de Prins Hendriklaan 1. De bedenkingen tegen het bouwplan heeft het college ongegrond verklaard. Voor de woning die er nu staat is op 27 augustus j.l. al een sloopvergunning verleend. Het bouwplan is in strijd met het huidige bestemmingsplan Vreeswijk Noord. Dat zegt dat het aantal woningen op die plek niet mag toenemen. Het (particuliere) initiatief sluit echter goed aan op de ontwikkelingen in het project Nieuw Vreeswijk. Daarom is besloten om vrijstelling van het bestemmingsplan en een bouwvergunning te verlenen. Het besluit verschijnt 8 januari 2003 als openbare bekendmaking in de Molenkruier. Daarbij staat ook vermeld hoe belanghebbenden eventueel bezwaar kunnen indienen tegen het genomen besluit.

Vrijstelling bestemmingsplan en bouwvergunning Hornbach terecht gegeven Het college heeft kennis genomen van de uitspraak van de rechter over de beroepen tegen de vrijstelling- en bouwvergunningverlening aan bouwmarkt / tuincentrum Hornbach aan de Veldwade. Begin 2001 heeft het college hiervoor vrijstelling van het bestemmingsplan verleend aan Hornbach. Later dat jaar is de bouwvergunning verleend. Bezwaarschriften van andere bouwmarkten zijn door het college ongegrond verklaard. deze partijen hebben een beroep aangetekend en een verzoek om voorlopige voorziening ingediend. Op 11 oktober jl. heeft de rechtbank de verzoeken om voorlopige voorziening respectievelijk de beroepschriften ongegrond c.q. niet ontvankelijk verklaard. Omdat er geen hoger beroep is aangetekend, is de vrijstelling- en bouwvergunningverlening nu onherroepelijk.

College bevestigt handhaving Van Heukelumstraat 2a (2003/) Op 5 maart 2002 heeft de gemeente besloten handhavend op te treden tegen de activiteiten op het perceel aan de Van Heukelumstraat2a (voorheen ook bekend als ´Classic Toys´), omdat de activiteiten in strijd zijn met het bestemmingsplan. Met dat besluit, kwam de gemeente terug op haar eerdere besluit om niet te handhaven op grond van het bestemmingsplan. Tegen het laatstgenoemde besluit hebben belanghebbende bewonerscommissies destijds bezwaar aangetekend.

Verder veroorzaakt het bedrijf overlast in de buurt doordat de auto´s waarin het bedrijf handelt, op de openbare weg staan geparkeerd. Het college heeft in 2000 besloten tot handhaving op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), in verband met die parkeeroverlast. Vanwege een formele fout in de procedure, heeft de gemeente daarna dat besluit om te handhaven op grond van de APV, zelf weer ingetrokken.

Enkele belanghebbende bewonerscommissies zijn naar aanleiding van de besluiten van de gemeente naar de rechter gestapt. De rechter heeft in december 2002 besloten:

? De gemeente moet alsnog besluiten tot handhaven op grond van bestemmingsplan (inmiddels had de gemeente dat dus al besloten op 5 maart 2002). ? De gemeente moet haast maken met handhaven op grond van het bestemmingsplan: vóór 15 januari 2003 moet een besluit worden genomen tot het versturen van een aanschrijving waarin het bedrijf wordt gemaand de activiteiten te stoppen, op straffe van een dwangsom. (De gemeente heeft 14 november een brief gestuurd met de mededeling dat ze van plan is te gaan handhaven.) ? Het besluit van de gemeente om niet te handhaven op grond van de APV, is vernietigd. De rechter heeft aangegeven dat de gemeente de gemaakte formele fout recht kan zetten.

Het bezwaar van de bewonerscommissies op het (inmiddels achterhaalde) besluit van de gemeente om niet te handhaven op grond van het bestemmingsplan, heeft het college nu - naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak - formeel gegrond verklaard. Daarmee bevestigt het college haar besluit van 5 maart 2002 om wél te handhaven op grond van het bestemmingsplan. Na de aankondiging van 14 november 2002 heeft het college nu de dwangsomaanschrijving verstuurd. Die aanschrijving houdt in dat de gemeente tot 1 juni 2003 de tijd geeft om de activiteiten die in strijd zijn met het bestemmingsplan, te staken. Dit op straffe van een boete van ¤ 5000,- per dag, met een maximum van ¤ 100.000,-. Met dit besluit is voldaan aan het besluit van de rechter om vóór 15 januari hierover een besluit te nemen.

Wat betreft de handhaving op grond van de APV, heeft het college geconstateerd dat niet onomstotelijk vast staat of er nog steeds overtredingen op grond van de APV plaatsvinden. Daarom gaat de gemeente de komende weken controleren of nog daadwerkelijk overtredingen worden begaan. Daarna volgt verdere besluitvorming over handhaving op grond van de APV.

Geen reacties op plannen kantoorgebouw Blokhoeve
De aanvraag voor een vrijstelling van het bestemmingsplan voor het realiseren van een kantoorgebouw in het noordwesten van het gebied Blokhoeve heeft van 18 oktober tot 15 november 2002 ter inzage gelegen. Er zijn geen reacties gekomen tegen dit voorstel. Daarom heeft het college besloten de procedure voort te zetten en een verklaring van geen bezwaar bij de provincie aan te vragen.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2003/) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Rijksgelden voor jeugdgezondheidszorg (2003/)
Per 1 januari 2003 zijn de gemeenten verantwoordelijk worden voor de preventieve zorg voor alle kinderen tot 19 jaar. Het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg (JGZ) is wettelijk verankerd en kent een uniform deel en een maatwerkdeel. Het uniforme deel van het basispakket bestaat uit activiteiten die gestandaardiseerd en op uniforme wijze aan alle individuen uit de doelgroep moeten worden aangeboden. Het maatwerkdeel bestaat uit activiteiten die afgestemd worden op zowel specifieke zorgbehoeften van de jeugdige als op lokale omstandigheden. Voor het uniforme deel is voor de gemeente Nieuwegein, op basis van de voorlopige berekening voor 2003, een bedrag beschikbaar van ¤ 612.244. Het college stelt de raad voor om dit bedrag door te sluizen naar de uitvoerende organisatie, Stichting Vitras. Om te voorkomen dat stichting Vitras wordt geconfronteerd met liquiditeitsproblemen en gelet op het belang van de continuïteit van de werkzaamheden heeft het college besloten om - vooruitlopend op het raadsbesluit - na ontvangst van de formele bevestiging van het ministerie in januari 2003 de eerste betaling door de gemeente te doen aan Stichting Vitras.

Het college verzoekt de raad dit voorstel te behandelen in de vergadering van 6 maart. Dit voorstel gaat over het uniforme deel van het basispakket. De planning is dat het college nog in januari een voorstel aan de raad kan doen over het maatwerkdeel.

Nieuwe juryleden voor Cultuurprijs Nieuwegein (2003/... en 2003/ ...) Nieuwegeinse groepen die een presentatie van amateurkunst geven, kunnen meedingen naar de jaarlijkse Cultuurprijs Nieuwegein. Deze presentaties worden beoordeeld door een jury van onafhankelijke deskundigen. Het jurylid voor beeldende kunst Yvonne Keijser heeft na enige jaren te kennen gegeven haar werkzaamheden voor de jury CultuurPrijs te beëindigen. Inmiddels heeft Jolijn Zuring zich bereid verklaard haar plaats in de jury in te nemen. Jolijn Zuring is kunsthistorica met als specialisme Moderne Beeldende Kunst. Ook het jurylid voor muziek Eva Dijksterhuis heeft na enige jaren te kennen gegeven haar werkzaamheden voor de jury CultuurPrijs te beëindigen.

Inmiddels heeft Ad Wammes zich bereid verklaard haar plaats in de jury in te nemen. Ad Wammes is musicus en componist. Hij heeft onder andere muziek voor Sesamstraat geschreven. Het college van B&W heeft besloten Jolijn Zuring en Ad Wammes voor een periode van 4 vier, ingaande 1 januari 2003, als jurylid van de CultuurPrijs Nieuwegein te benoemen.

Collectieve ziektenkostenverzekering voor minima (2003/) Het college heeft besloten bij Agis een collectieve ziektekostenverzekering af te sluiten voor de Nieuwegeinse minima. De verzekering gaat in op 1 april 2003. Er zijn aan de verzekering voorwaarden verbonden met betrekking tot inkomen en vermogen. De kosten voor de gemeente zijn eenmalig ¤ 8.250 en structureel ¤ 10.000. De kosten worden betaald uit het budget bijzondere bijstand. Het besluit tot de collectieve ziektekostenverzekering voor minima is op 17 december door de gemeenteraad genomen bij het vaststellen van het Beleidsplan Sociale zaken en arbeid 2003.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Stadsontwikkeling Werkgelegenheid en economische zaken (2003/) De provincie Utrecht verleent op grond van het ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) investeringssubsidie aan de gemeente Nieuwegein. Het college heeft, op basis van het gemeentelijk 'Ontwikkelingsprogramma ISV Nieuwegein 2000-2005' besloten om van de tot nu toe ontvangen voorschotten een bedrag van 942.161 euro te besteden aan de ontwikkeling van het project Vreeswijk-Noord. Daarnaast heeft het college een nieuwe subsidieaanvraag ISV bij de provincie Utrecht ingediend ter hoogte van een bedrag van 1.553.630 euro voor de jaren 2003 - 2004. Deze aanvraag bevat twee onderdelen. Een bedrag van 192.289 euro is opnieuw bestemd voor de ontwikkeling van Vreeswijk-Noord. Voor woonmilieudifferentiatie (in onder andere Lekboulevard Hoog Zandveld) vraagt de gemeente een subsidie van 1.361.341 euro.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Exploitatie compostterrein uitbesteed (2002/11883) Het college heeft besloten om het compostterrein (vlakbij het volkstuinencomplex in de noordpunt van Plettenburg) per 1 januari 2003 door aannemer van Wijk te laten exploiteren. Dit is het gevolg van de uitwerking van Ruimte Maken, waarin 45.000 euro bezuinigd moest worden op de exploitatie. In december 2001 heeft het college een principebesluit genomen om het compostterrein commercieel te laten exploiteren. De directeur Stadsbeheer werd gevraagd uit te zoeken of dat haalbaar was. Nu blijkt dat de kosten voor de gemeente nul worden als de exploitatie uit wordt besteed én het compostterrein en omgeving wordt verhuurd. Dat betekent een jaarlijkse bezuiniging van ruim 100.000 euro. Het compostterrein moet overigens nog worden opgeruimd en er moet nog bodemonderzoek worden gedaan.

Opdracht voor voorlopig ontwerp kunstwerk Vreeswijk Noord (2002/12219) In het kader van de uitvoering van het Masterplan beeldende kunst zal een kunstwerk worden gerealiseerd in de wijk Vreeswijk Noord. De gemeentelijke Commissie beeldende kunst heeft in samenwerking met de projectleider van Vreeswijk Noord en het bureau DS landschapsarchitecten (opdrachtnemer voor het ontwerp van de openbare ruimte) een opdracht geformuleerd. In oktober is de opdracht in het tijdschrift BK-informatie geplaatst. In totaal hebben 93 kunstenaars documentatie ingezonden. Inmiddels heeft de Commissie beeldende kunst de documentatie beoordeeld. Het college van B & W heeft besloten om conform het advies de kunstenaars Peer Veneman, Sonja Oudendijk en Job Smeets de opdracht te verstrekken tot het vervaardigen van een voorlopig schetsontwerp. Over ongeveer drie maanden zullen de kunstenaars hun voorlopig ontwerp presenteren aan de Commissie beeldende kunst.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bestuursdient Bedrijfsvoering Personeel en Organisatie en Informatie (2003/) Het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden (LOGA) stelt minimumeisen aan het ´verzuimprotocol´ van gemeenten. Aangezien Nieuwegein, met de procedure ´ziekteverzuim gemeente Nieuwegein 2002´ geheel voldoet aan de minimum eisen van het verzuimprotocol van het LOGO, heeft het college besloten geen wijziging aan te brengen in de gemeentelijke procedure.

Bestuursdienst Bedrijfsvoering BPC (2003/)
De raadsleden Lubbinge en Bouws hebben de voorzitter van de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken (ABZ) schriftelijk verzocht om het onderwerp ´Alternatieve ombuigingen R U I M T E maken´ te agenderen voor de vergadering van de commissie ABZ. Het college heeft een korte notitie over het onderwerp opgesteld, die in de commissievergadering van 14 januari aan de orde komt.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

Invoerdatum 8-1-2003