Gemeente Ede

Opvang ROA-asielzoekers wordt spoedig beëindigd

De staatssecretaris van Justitie heeft besloten dat de opvangvoorzieningen van de ROA-asielzoekers versneld moeten worden beëindigd. In de gemeente Ede gaat het om 14 gevallen: 13 alleenstaande mannen en 1 gezin (ouders en kinderen in de leeftijd van 6, 10 en 13 jaar) De gemeente Ede heeft inmiddels drie terugkeerdossiers ontvangen voor drie alleenstaande mannen.

Het gaat om een groep asielzoekers die al jaren in de gemeente wordt opgevangen. Zij zijn afkomstig uit China, Iran, Ethiopië, Congo, Somalië, Liberia en Syrië. De ROA-asielzoekers zijn volledig uitgeprocedeerd, maar zijn nog niet teruggekeerd omdat ze geen geldige reisdocumenten hebben. De Regeling Opvang Asielzoekers (ROA) is destijds in het leven geroepen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die om deze reden niet konden terugkeren naar het land van herkomst.

Door het aangescherpte beleid van de staatssecretaris van Justitie moeten ROA-asielzoekers sinds 10 juli 2002 kunnen aantonen dat zij alles in het werk hebben gesteld om aan geldige reisdocumenten te komen. De asielzoekers worden sinds die tijd gefaseerd opgeroepen voor een gesprek bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Tijdens dit gesprek toetst de IND of de asielzoeker meewerkt aan terugkeer. Wanneer dit niet het geval is, wordt het terugkeerdossier opgestuurd naar de gemeente waar de asielzoeker woont. In een gesprek wordt de betrokken asielzoeker vervolgens op de hoogte gesteld dat de gemeente voornemens is de opvang te beëindigen.

De gemeenteraad van Ede heeft besloten het landelijk terugkeerbeleid uit te voeren omdat deze groep asielzoekers geen toekomst meer heeft in Nederland. De versnelde beëindiging van de opvangvoorzieningen voor ROA-asielzoekers is onderdeel van dit beleid. Het gemeentebestuur voert het rijksbeleid uit, maar is wel van mening dat het beleid humaner zou moeten zijn voor asielzoekers die al jarenlang in Nederland wonen en goed geïntegreerd zijn. De gemeente Ede heeft dit onlangs in een brief aan minister-president Balkenende kenbaar gemaakt.

Als de gemeente bericht krijgt van de IND dat de opvangvoorzieningen beëindigd moeten worden, heeft de asielzoeker na aanschrijving van de gemeente nog 28 dagen de tijd om de woning te verlaten. Het leefgeld wordt doorbetaald tot de feitelijke datum van ontruiming.

Naast de ROA-asielzoekers zijn er nog 29 uitgeprocedeerde ex-vvtv-asielzoekers die opvang genieten in de gemeente Ede. Zij worden nog niet uitgezet omdat het terugkeerdossier niet is ontvangen of omdat zij onder het vertrekmoratorium voor Centraal-Irak vallen. Onder deze 29 personen zijn 2 gezinnen met respectievelijk twee en drie kinderen.