Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 18184
1001 ZB Amsterdam
T: + 31 (0) 20 550 3555
F: + 31 (0) 20 620 8716
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Nieuwe Keizersgracht 45
1018 VC Amsterdam
Metrostation Waterlooplein,
uitgang Hortusplantsoen

Home / NCDO Agenda

'Afrika, van Koude Oorlog Naar de 21e Eeuw' van Roel van der Veen (boekbespreking)

19.12.2002 15:52

Afrika: Slachtoffer van "Pre-moderne" Traditionele Praktijken of van Historische en Structurele belemmeringen?

Locatie: De Balie - grote zaal-, datum: woensdag 8 januari 2003, tijdstip: 20.00 uur

De NCDO organiseert in samenwerking met De Balie een publiek debat over het thema: Afrika: slachtoffer van pre-moderne traditionele praktijken of van historische en structurele belemmeringen? Onlangs is in Nederland een boek over Afrika verschenen waarin kwesties aan de orde worden gesteld, die oproepen tot een serieus debat. Het boek heeft als doel om het Nederlandse publiek te informeren over en bewust te maken van de huidige politieke en sociale ontwikkelingen in Afrika. De media hebben dit boek inmiddels bestempeld als het nieuwe handboek over Afrika voor beleidsmakers, ontwikkelingswerkers, studenten en iedereen, die geĂŻnteresseerd is in de recente ontwikkelingen op het Afrikaanse continent. Maar verdient het boek deze kwalificatie wel?

De kern van het betoog van de auteur, Roel van der Veen is, dat ondanks alle hulp van buitenaf, Afrika achterblijft door eigen beweging. De stagnatie en terugval in ontwikkeling worden vooral veroorzaakt door binnenlandse factoren, zoals het hardnekkig vasthouden aan pre-moderne sociaal-culturele en politieke tradities en praktijken. Kortom, Afrika gaat achteruit omdat er niet voldoende sociaal-culturele zaden zijn die kunnen leiden tot een groei. Deze verklaring legt meer de nadruk op interne factoren, die vermoedelijk de ontwikkeling/vooruitgang van het continent tegenhouden. Er is echter een tegenovergestelde verklaring, namelijk dat Afrika achterblijft door historische en externe belemmeringen. Deze laatstgenoemde beperkingen zetten het continent nog meer klem dan de "traditie" en oorspronkelijke culturen en houden elke vooruitgang tegen.
De bijeenkomst op 8 januari a.s. heeft als doel om een constructief debat over het boek van der Veen op gang te brengen, die een bijdrage leveren aan een evenwichtige weergave van de Afrikaanse realiteit. In samenwerking met De Balie organiseert NCDO daarom een aantal bijeenkomsten om het werkelijke Afrika voor het voetlicht te brengen. Tijdens de bijeenkomst staat het boek van Roel van der Veen centraal. De auteur is voor het debat op persoonlijke titel uitgenodigd en hij zal dus niet spreken als vertegenwoordiger van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De discussie is gericht op de hoofdpunten en conclusies, die de auteur naar voren brengt in zijn werk. Roel van der Veen zal eerst in het kort zijn kernbetoog schetsen. Vervolgens zullen Habton Yohannes (Radio 1), Hanriette Nikiema, werkzaam bij de Novib op de afdeling West Afrika, en Abdullah Mohamoud (Sahan wetenschappelijk onderzoeks-en adviesbureau) onder leiding van Rik Delhaas (redacteur VPRO-radio) met Roel van der Veen in discussie gaan.