LTO Nederland

'Gast op het Platteland' op Vakantiebeurs in Utrecht

Recreatie en Toerisme belangrijk voor platteland

Maandag 23 december 2002 - Het Nederlandse platteland is zeer in trek bij recreanten en toeristen. Met een aandeel van 64% vinden in het landelijk gebied meer vakanties plaats dan aan de kust, de stad en het merengebied samen. Als het gaat om dagrecreatie komt het landelijk gebied met een aandeel van 13% na de stad op de tweede plaats. Voor de dagtochtenmarkt liggen er nog volop uitdagingen voor aanbieders in het landelijk gebied.

Uit onder meer deze cijfers van Toerisme & Recreatie AVN blijkt, dat landelijk gebied van grote betekenis is voor recreatie en toerisme. Ruimte, rust, groen, agrarische activiteiten natuur, streek- en cultuurhistorie spelen hierbij een belangrijke rol. De recreatiefaciliteiten op het platteland nemen toe. Reden waarom Gast op het Platteland zich ook presenteert op de Vakantiebeurs 2003 in Utrecht. Gast op het Platteland is een initiatief van LTO Nederland en regionale en landelijke samenwerkingsverbanden op het gebied van plattelandstoerisme en agrarisch natuurbeheer.

Op de Vakantiebeurs wil Gast op het Platteland de diversiteit van recreatiemogelijkheden onder de aandacht van de bezoekers brengen en het plattelandstoerisme als belangrijke drager voor de agrarische en toeristische sector promoten. Het belang van een vitaal platteland staat in de belangstelling, omdat de samenhang tussen recreatie, natuur en landbouw steeds meer wordt onderkend.

De oplevende belangstelling voor het landelijk gebied en de belangrijke functie van land- en tuinbouw voor een aantrekkelijk platteland was voor LTO Nederland aanleiding om over te gaan tot oprichting van de stichting Vrienden van het Platteland. Op het platteland wordt niet alleen ons voedsel geproduceerd, het is ook een belangrijke plek voor recreatie en (dag)toerisme. Tijdens de Vakantiebeurs kunnen bezoekers kennis maken met de verschillende recreatiemogelijkheden die het platteland biedt.

Veel mensen denken bij plattelandstoerisme alleen aan kamperen en wandel- en fietstochten, zegt Andrea Terbijhe, coördinatrice Verbrede Landbouw bij LTO Nederland. Maar er is zo veel meer te doen: natuureducatie, kunstworkshops, beeldenroutes, kanovaren, te veel om op te noemen. En de overnachtingsmogelijkheden variëren tegenwoordig van eenvoudige minicampings tot luxe hotelkamers.

De Vakantiebeurs - van woensdag 8 t/m zondag 12 januari 2003 in de Jaarbeurs te Utrecht - is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op vrijdag 10 januari tot 22.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro. De stand Gast op het Platteland is te vinden in Hal 8, standnummer B.E.074. Alle deelnemende organisaties, bedrijven en verenigingen staan in de folder Gast op het Platteland en op de website www.gastophetplatteland.nl. De folder Gast op het Platteland kan worden aangevraagd op tel. 070-3382924 of via e-mail ldmunck@lto.nl.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)