Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer: Vakantiebeurs

Nieuw Europa lonkt naar westerse toerist

Utrecht, december 2002

De vroegere Oostbloklanden, die graag aansluiten bij de Europese Gemeenschap, halen graag de redelijk welvarende West-Europeanen naar zich toe. Die komen ook, zeker nu het prijspeil in midden Europa aanzienlijk lager ligt en de ruimte en natuur meer mogelijkheden bieden tot een ontspannend verblijf. De voormalige Oostbloklanden zijn op de Vakantiebeurs 2003 (Jaarbeurs Utrecht, 8 t/m 12 januari) gegroepeerd rondom het Dansplein in Hal 2, waar veel traditionele muziek- en dansgroepen zullen optreden.

Een land als Tsjechië kan zich goed weren op de Nederlandse toeristenmarkt. Er is begrip voor de Nederlandse vraag naar vakantiehuisjes, campings, bed and breakfast accommodaties, boerderijvakanties en andere low budget verblijven. Liefst tien Nederlandse reisbureaus hebben vakantiehuisjes in Tsjechië opgenomen in hun pakket. De Landal Greenpark Group uit Nederland exploiteert er zelfs een eigen bungalowpark, het Marina Lipno in het zuiden van de republiek.

Campings
Jaarlijks trekken 270.000 Nederlandse toeristen naar het per auto meest gemakkelijk te bereiken Tsjechië. Favoriete plaatsen zijn met name het Boheemse Woud in het zuiden van Bohemen, het Reuzengebergte in het noordoosten en de hoofdstad Praag met omgeving. Campings zijn er ook volop en er zijn maar liefst zeven Nederlanders die een eigen camping exploiteren.

Polen
Door toetreding tot de EU in 2004 hoopt Polen dat het imago van het land zal worden opgepoetst. Monika Dorozkiewics, PR manager van het Pools Informatiebureau voor Toerisme in Amsterdam, hoopt met name dat meer reisorganisaties de moeite zullen nemen reizen voor de Nederlandse markt samen te stellen. Nu bezoeken jaarlijks ongeveer 400.000 Nederlanders Polen. De helft daarvan ontdekt het land geheel op eigen kracht en initiatief.
Vooral in de zomer gaan de Nederlanders op reis naar Polen. "En ze komen steeds terug", meldt Monika, die veel moet knokken tegen bepaalde vooroordelen jegens haar land. "In Polen kan je auto gestolen worden, zeggen ze hier in het westen. Dat kan. Dat kan echter ook in Amsterdam. Statistisch gezien worden in diverse andere landen meer auto's gestolen dan in Polen".

Gastvrijheid en betaalbaarheid
Gastvrijheid en betaalbaarheid zijn de twee grote Poolse troeven voor de buitenlandse toerist. Monika heeft een goede raad: "Leg contacten met de inwoners. Ze zullen u uitnodigen om de mooiste en aardigste plekjes te komen zien en de boeiendste evenementen en feesten mee te maken". Polen heeft minder goede wegen op het platteland dan Nederland. Maar die zorgen er ook voor dat de mensen niet door het land racen alsof ze op een autobaan zijn. Ze nemen meer de tijd om de schoonheid en het pittoreske van het platteland te ontdekken.

Openingstijden
De Vakantiebeurs 2003 is voor de consument geopend van woensdag 8 tot en met zondag 12 januari. De openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag tot 22.00 uur. Voor meer informatie: www.vakantiebeurs.nl


-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (

Jaarbeurs Utrecht