Wageningen Universiteit

De tekst van dit persbericht kunt u ook vinden op internet: http://www.wau.nl/pers/03/001.html.

Persbericht Wageningen Universiteit, nummer 001, 2 januari 2003

Wageningse lezingenserie 'Insecten en Maatschappij' vernieuwd van start

Insecten kunnen oorlogen beslechten en wonden helen

Insecten zijn diep doorgedrongen in onze maatschappij, we komen ze niet alleen tegen op onze vakantie, maar ook in de bioscoop, in het Rijksmuseum, in Hollywood, in de seksshop, bij de apotheek, in het ziekenhuis en op het slagveld. Zo is het waarschijnlijk dat kennis van insecten een belangrijke rol speelt in de bestrijding van Al-Quaida en in de mogelijke aanvallen van Amerika op Irak. Daarnaast kunnen maden van insecten prima gebruikt worden om wonden schoon te maken en passen sommige insecten uitstekend in een cholesterolverlagend dieet. Entomologen van Wageningen Universiteit organiseren van 8 januari tot 12 maart 2003 voor de zesde keer de gratis toegankelijke lezingenserie â¤~Insecten en Maatschappij⤮, waarin de rol wordt belicht die insecten spelen in ons dagelijks leven: in de muziek, in de beeldende kunst, in de film, in de magie, als detectivehulp en als bron van waardevolle producten. De vernieuwde lezingenserie wordt geopend op woensdagavond 8 januari 2003 door bioloog/schrijver Midas Dekkers, wiens laatste boek geheel in het teken staat van de gedaanteverwisseling van insecten.

Midas Dekkers
De metamorfose van insecten intrigeert mensen als sinds de Griekse oudheid. De gedaanteverwisseling van een larf naar een volwassen insect is zo ingrijpend en spectaculair dat de Grieken het vergeleken met het leven voor de dood tegenover het leven na de dood. Sinds de Grieken is de metamorfose een continu terugkerend thema in de westerse kunst. Midas Dekkers heeft dit thema opgepakt in zijn nieuwste boek â¤~de larf⤮. Hij verzorgt de eerste lezing in de serie â¤~Insecten en Maatschappij⤮. Na hem volgen nog 15 andere lezingen over onbekende en intrigerende aspecten van insecten. Veel mensen zien insecten als lastposten, maar het aantal insecten waar we last van hebben is een héél erg kleine minderheid; de meerderheid leeft langs ons heen en van een paar insecten hebben we gebruik leren maken. Onder de ontelbare soorten waar we nog geen plezier van hebben, bevinden zich veel insecten die nuttig voor de mens kunnen worden. Als we maar ons best doen om insecten te leren begrijpen.

Bedmijten
Insecten hebben geïnspireerd tot prachtige muziek, van de Barok tot aan de hedendaagse muziek. Op talloze schilderijen uit de Gouden Eeuw vinden we insecten afgebeeld, als we er maar oog voor hebben. Insecten zijn het hoofdthema van de sleutelwerken van Vincent van Gogh. Insecten (en mijten) maken deel uit van ons hele dagelijks leven: we staan er letterlijk mee op en gaan er mee naar bed. Trouwens, of we dat nu leuk vinden of niet: zonder insecten kunnen mensen niet leven. Insecten vindt u niet veelvuldig in geschiedenisboeken: geheel onterecht. Insecten hebben een belangrijke rol gespeeld in de menselijke geschiedenis. Er zijn meer oorlogen beslecht door insecten dan door geweervuur. In de medische wereld komen insecten steeds vaker voor. Voor het ontwikkelen van geneesmiddelen hebben insecten een groot potentieel. Er zijn zelfs plannen om insecten te gaan kweken om daarmee nieuwe medicijnen te verkrijgen. Daarnaast leveren insecten dé oplossing voor het behandelen van wonden die op een andere manier niet te genezen zijn.

De lezingen, films, dia's, en insectensnacks staan er garant voor dat het publiek na afloop insecten met heel andere ogen bekijkt!