Ingezonden persbericht


Aan de redactie binnenland/economie

Bewind over erfdelen kinderen zelf regelen

Stel: uw kind kan niet goed met geld omgaan. Of nog erger: uw zoon of dochter is gemakkelijk te beïnvloeden door verkeerde mensen. Het is maar goed dat deze nakomeling niet over een groot vermogen beschikt. Maar stel vervolgens dat beide ouders zijn overleden, het kind erfgenaam wordt en een flinke 'zak geld' erft. Wie houdt er dan een oogje in het zeil? De kantoren van Netwerk Notarissen informeren u.

Voor ouders bij wie dit soort beelden door het hoofd spoken, biedt het nieuwe erfrecht, dat vanaf 1 januari 2003 van kracht is, een oplossing: 'het testamentair bewind'. In een testament kunnen de ouders laten vastleggen dat het vermogen, dat het kind erft, onder bewind komt te staan. Ook wordt daarbij een bewindvoerder benoemd, iemand die je vertrouwt. Kern van de regeling is dat het beheer over het erfdeel van het kind niet aan het kind toekomt maar aan de bewindvoerder. Tenzij dit bij het testament anders is geregeld, komen aan het kind alleen de netto-inkomsten van het onder bewind gestelde vermogen toe. De bewindvoerder kan echter, samen met het kind, bekijken waaraan het vermogen mag worden besteed. In het testament kan de bewindregeling zover gaan dat alleen de bewindvoerder, dus zelfs zonder het kind, over het bewindvermogen kan beschikken.

De bewindvoerder moet elk jaar 'rekening en verantwoording' over het gevoerde beheer afleggen aan het kind. Vaak wordt in het testament ook geregeld dat het bewind eindigt bij het bereiken van een bepaalde leeftijd. Als het bewind 'levenslang' is, kan de bewindvoerder op een gegeven moment van mening zijn dat het kind wél verantwoord met het vermogen kan omgaan. In dat geval zal hij of zij de rechter verzoeken het bewind op te heffen. Na verloop van vijf jaar na overlijden van de ouder kan het kind zelf verzoeken om opheffing van het bewind.

Wij voeren samen met de overige ongeveer 100 kantoren van Netwerk Notarissen een actie waarin de gevolgen van het nieuwe erfrecht en de mogelijkheden die het u biedt, onder uw aandacht worden gebracht. Meer informatie en de inhoud van de actie vindt u op onze kantoorsite: www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris.

U mag ook bellen.

Auteur:

Jeroen Kuhlmann (notaris Kuhlmann & Hulshof Netwerk Notarissen te Borne)