Gemeente Leeuwarden

Massaal protest tegen bezuinigingen ID-banen

Commissievergadering Zelden trok een raadscommissie zoveel belangstelling als op dinsdag 7 januari. Ruim 400 belangstellenden woonden de raadscommissie Welzijn bij waar werd gediscussieerd over het besluit van burgemeester en wethouders - dat op 17 december jl. werd genomen - om te bezuinigen op de ID-banen. De massale belangstelling van medewerkers met een ID-baan vormde een protest op de aangekondigde bezuinigingen.

Op maandag 20 januari moet de raad definitief een besluit nemen: de raadsvergadering wordt vermoedelijk dan opnieuw gehouden in de hal van het stadskantoor.

De bezuinigingen op de ID-banen zijn volgens het gemeentebestuur noodzakelijk omdat het Rijk tot 2006 (landelijk) een bedrag van 685 miljoen wil bezuinigen. Indien Leeuwarden thans geen maatregelen neemt dreigt een tekort van 3 miljoen euro in 2003. Daarom willen B en W het aantal ID-ers terugdringen van 743,6 plaatsen naar 500 banen, is er per 1 januari jl. een instroomstop afgekondigd en worden tijdelijke contracten niet verlengd. Voordat de politieke partijen hun mening gaven over de aangekondigde bezuinigingen voerden 11 insprekers van organisaties die ID-ers in dienst hebben het woord. Zij betitelden de bezuinigingen als 'een ramp voor onze organisatie' en een nekslag voor het voortbestaan van de ID-banen. Tijdens hun betoog gaven de meeste politieke partijen suggesties om dreigende ontslagen af te wenden. Wethouder Arno Brok deelde mee dat hij de suggesties op haalbaarheid zal laten beoordelen. Hij gaf aan dat intrekking van het collegebesluit pas aan de orde is als de raad bruikbare alternatieven aangeeft. Ook deed hij de toezegging om met de individuele werkgevers om de tafel te gaan om 'maatwerk' te kunnen leveren zodat gedwongen ontslagen zoveel mogelijk worden voorkomen. Hiervoor is een 'frictiepot' van een half miljoen Euro beschikbaar; een bedrag dat mogelijk hoger wordt omdat de verschillende fracties Brok hebben opgedragen verder uit te kijken naar incidentele en structurele budgetten die wellicht ingezet kunnen worden ter financiering van het voortbestaan van de ID-banen in Leeuwarden.