GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 8 januari 2003 10:33
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks 'sluit' vandaag kerncentrale Borssele

( 8 januari 2003)

GroenLinks-kamerleden Marijke Vos en Wijnand Duyvendak doen op woensdag 8 januari symbolisch de kerncentrale Borssele op slot. Zij vergrendelen om 12.00 uur precies het hek van de kerncentrale met een groot slot.

Marijke Vos zal op dezelfde woensdag bij de Tweede Kamer een initiatiefwet indienen voor een verbod op het opwekken van elektriciteit uit kernenergie. Als de initiatiefwet wordt aangenomen, zullen er in Nederland geen nieuwe kerncentrales meer mogen worden gebouwd en moet Borssele worden gesloten.

Tijdens de actie bij Borssele zullen Marijke Vos en Wijnand Duyvendak proberen staatssecretaris Van Geel te spreken te krijgen, die op die dag een werkbezoek aan de centrale brengt. Rond 12.30 uur willen zij hem het GroenLinks initiatiefwetsvoorstel overhandigen.

Met deze acties geeft GroenLinks vervolg aan de in 1994 aangenomen motie van Marijke Vos om de kerncentrale Borssele in 2004 te sluiten. Door geklungel van de regering is het niet gelukt de GroenLinks-motie uit te voeren: een poging om een sluitingsdatum in de vergunning van Borssele op te nemen, mislukte omdat de Staat verzuimd had een Milieu Effect Rapportage te maken en ook verloor de Staat een rechtszaak over de vraag of er al dan niet een afspraak was gemaakt met de directie van Borssele over sluiting in 2004, omdat er niets op papier stond.

De huidige coalitie wil Borssele niet eens meer sluiten en onderneemt geen verdere pogingen de motie uit te voeren. Ook op nieuwe kerncentrales rust geen taboe meer. Marijke Vos ziet wetgeving als enige mogelijkheid om Borssele nu nog gesloten te krijgen.

Bij sluiting van Borssele dienen er voor de huidige medewerkers van de kerncentrale Borssele (ongeveer 400, waarvan 325 in vaste dienst) goede alternatieven te worden ontwikkeld. Volgens GroenLinks zijn daarvoor voldoende mogelijkheden als wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van innovatieve alternatieve energiebronnen, zoals getijde-energie. GroenLinks is daar een groot voorstander van. Ook liggen er werkgelegenheidskansen in de oprichting van een expertise-centrum Borssele dat zich bezig gaat houden met een verantwoorde ontmanteling van kerncentrales wereldwijd. Ook kan de regio haar potentieel aan technisch hoogwaardige bedrijvigheid beter benutten. GroenLinks ziet hiervoor vooral kansen in het midden- en kleinbedrijf.

Greenpeace steunt de actie van GroenLinks en zal met een aantal mensen aanwezig zijn.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -