Korps: Flevoland, plaats: gehele regio 8-01-2003 Aantal verkeersslachtoffers in Flevoland gedaald Stafdienst Communicatie, Evert Onink, 06-5140 1953

FLEVOLAND In 2002 is het aantal verkeersongevallen met doden en gewonden gedaald van 839 naar 763.

Op de Flevolandse wegen vielen in 2002 bij 22 verkeersongevallen 23 doden. In 2001 waren dat er 20. Daarbij is een verschuiving te zien van de buitenwegen rond Zeewolde en Dronten naar de gebieden rond Almere en Lelystad.
Het aantal aanrijdingen met gewonden op provinciale en gemeentelijke wegen liep terug van 780 naar 682. Op de rijkswegen in Flevoland, de A-6 en de A-27, is een toename te zien, namelijk van 39 naar 59 letselongevallen.

Directe oorzaken van de verschuivingen zijn niet aan te geven omdat velen zich op velerlei wijze bezig houden met de verkeersveiligheid. De wegbeheerders blijven met infrastructurele maatregelen (rotondes, snelheidsbeperkende maatregelen, wegbelijning, etc.) werken aan duurzame veiligheid. De overheid en maatschappelijke organisaties als 3VO, ANWB en Fietsersbond zorgen met hun verkeerscampagnes voor educatie en informatie van de weggebruiker. Steeds meer Flevolandse basisscholen nemen deel aan het verkeersexamen en een aantal middelbare scholen hebben verkeerseducatieprojecten. En de politie draagt bij met handhaving. De oprichting en inzet van het VerkeersTeam Flevoland hebben een nieuwe impuls gegeven aan verkeershandhaving, speciaal gericht op de belangrijkste speerpunten: alcohol, roodlicht, autogordels, helmen en snelheid. De inzet van lasergun en videoauto op vooral de buitenwegen rond Zeewolde en Dronten (met 330 invorderingen van het rijbewijs) en tegelijkertijd de toename van de verkeersintensiteit op de autosnelwegen, zouden de verschuivingen enigszins kunnen verklaren.

Alhoewel het aantal letselongevallen het laagste is sinds jaren, is het nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk. De doelstellingen voor de provincie Flevoland in het kader van het Meerjaren Verkeersveiligheidsplan zijn: in 2010 minder dan 19 doden en 215 gewonden in het verkeer. En om die doelstellingen te halen, is er nog een lange weg te gaan.