Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl


Nr. 2003/1
8 januari 2003

Lik-op-stuk-beleid voor bedrijven delfstoffenwinning

Voor olie-, gas- en zoutmaatschappijen die hun arbeidsomstandigheden niet op orde hebben, geldt vanaf dit jaar het lik-op-stuk-beleid. De ondernemingen kunnen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een boete opgelegd krijgen. Bij ernstig gevaar voor de veiligheid van medewerkers kan het werk zelfs stilgelegd worden.

De nieuwe sanctiemogelijkheden komen voort uit de Arbowet die nu ook van kracht is voor bedrijven die zich bezighouden met delfstoffenwinning. Voor die tijd controleerde SodM ook de arbeidsomstandigheden, maar de basis hiervoor was de mijnbouwwetgeving. Hierin was niet de mogelijkheid van een directe boete opgenomen.

Het toezicht op de Arbowet is in handen van de Arbeidsinspectie. Die heeft met SodM een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. SodM houdt bij de bedrijven eveneens toezicht op veiligheid, milieu en doelmatigheid van winning en opsporing van delfstoffen.

In de overeenkomst is onder andere geregeld dat de Arbeidsinspectie medewerkers van SodM bijschoolt op het gebied van de Arbowet, de Arbeidstijdenwet en de Wet op de gevaarlijke werktuigen. Ook zullen de beide inspectiediensten nauw samenwerken met het oog op uniformiteit van de handhaving. De samenwerkingsovereenkomst heeft een duur van twee jaar. Hierna vindt evaluatie plaats.

SodM is een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, de Arbeidsinspectie van het Ministerie van SZW. SodM telt vijftig medewerkers.


---
Dit is een gezamenlijk persbericht van het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

08 jan 03 11:46