VVD



Nieuws

8 jan 2003 - De VVD maakt werk van zorg:

Handen aan het bed in plaats van benen onder het bureau

VVD: Numerus fixus voor zorgmanagers

Demissionair staatssecretaris (SZW) en kandidaat-Kamerlid Mark Rutte heeft tijdens een bezoek aan de provincie Zeeland gepleit voor (nog) meer handen aan het bed. Hiernaast wil de VVD minder en bovenal betere managers in de zorg.

Op woensdag 8 januari 2003 bracht een VVD-delegatie bestaande uit o.a. Mark Rutte, Annette Nijs, Erica Terpstra, Edith Schippers en het Zeeuwse Kamerlid Jan Geluk een bezoek aan de provincie Zeeland. Tijdens dit bezoek werden verschillende zorginstellingen in Middelburg en Vlissingen bezocht. Doel was vooral om de gezondheidszorg te beleven vanuit het perspectief van de patiënt. Wat wil deze en wat betekent dit voor het beleid? Hiernaast stonden werknemers centraal.

De VVD maakt zich sterk voor een gezonde gezondheidszorg. Dit kan wanneer daarin voldoende en bovenal gemotiveerde mensen naar tevredenheid werken. Er dreigt echter een tekort aan personeel. Dit tekort loopt bovendien op als gevolg van de ontgroening (te weinig aanwas van nieuwe personeel) en vergrijzing. "In 2005 bedraagt het totale tekort zo'n 7%", aldus Mark Rutte.

Een deel van het personeelstekort wordt verklaard doordat veel mensen die zijn opgeleid voor de zorg uiteindelijk NIET in de zorg gaan werken (100.000 mensen in 2002). Als reden noemen zij: te weinig carrièreperspectief, de monotone beloning, het ontbreken van (interne) opleidingsmogelijkheden en te weinig kinderopvang. Wel geeft de helft van de groep aan eventueel terug te willen keren. "Er is nog een wereld te winnen", zo vindt Mark Rutte.

Om toekomstige tekorten op te vangen wil de VVD: meer loopbaanperspectieven voor zorgwerknemers (functiedifferentiatie), verdere terugdringing van verzuim en arbeidsongeschiktheid, betere kinderopvang (o.a. onregelmatige opvang) en minder bureaucratie. "Het beroep van verpleegkundige en verzorgende mag niet langer gefrustreerd worden door onnodige wet- en regelgeving. Werken in de zorg is belangrijk en leuk. Dat moet vooral zo blijven!". Ook wil de VVD af van de numerus fixus voor de artsenopleidingen.

Tenslotte, wil de VVD het aantal managers in de zorg fors verminderen. De VVD denkt hierbij aan een numerus fixus voor zorgmanagers. Bovendien wil de VVD meer gekwalificeerde managers. "Een dertigjarige staat van dienst als internist maakt van iemand niet per definitie een bekwaam leidinggevende. Ook hier valt nog een wereld te winnen", aldus Mark Rutte.