Provincie Limburg

Meldingen schade hoog water bij gemeenten, coördinerende rol Provincie

richting rijksoverheid (002)
De Provincie Limburg heeft aan de gemeenten gevraagd om alle gevallen van schade als gevolg van de hoogwatergolf in de afgelopen week te registreren. Daarbij moet worden aangegeven of de schade is opgetreden als gevolg van direct binnenkomend Maaswater of als gevolg van kwelwater. De Provincie Limburg doet een dringend beroep te doen op het Ministerie van Binnenlandse Zaken om de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen (WTS) van toepassing te verklaren, inclusief de schade veroorzaakt door kwelwater.

Deze wet uit 1998 regelt vergoedingen voor schade als gevolg van rampen. Om de wet in werking te stellen moet een aantal criteria van toepassing worden verklaard. Rijkswaterstaat brengt met behulp van luchtfoto's het getroffen beeld in kaart. Ook berekent Rijkswaterstaat met behulp van meetpunten langs de Maas of zich een hoogwater heeft voorgedaan met een gemiddelde kans van minder dan 1 keer per 10 jaar. Inmiddels is duidelijk dat waarschijnlijk het gehele Limburgse stroomgebied voldoet aan dit criterium. Dit zijn belangrijke gegevens die het Ministerie van Binnenlandse Zaken nodig heeft om te bepalen of de Wet Tegemoetkoming Schade van toepassing kan worden verklaard.

Bij schademeldingen moet ook worden aangeven wat er zelf is gedaan om de schade zoveel als mogelijk te beperken. In de wet is namelijk opgenomen dat geen vergoeding van schade plaatsvindt als er sprake is van 'eigen schuld' van de gedupeerde. Dit geldt dus ook als er onvoldoende maatregelen zijn genomen om schade te voorkomen of te beperken.
Uiteindelijk bepaalt de Rijksoverheid of er schadevergoedingen worden uitbetaald. De Provincie Limburg vervult hierin een coördinerende rol richting het Ministerie.

Crisiscentra
Gedurende de gehele periode van de hoogwatergolf heeft gouverneur Van Voorst tot Voorst zich voortdurend op de hoogte laten houden van de ontwikkelingen. Regelmatig is er overleg gevoerd met de burgemeesters van de getroffen gemeenten. De Provincie constateert dat de gemeentelijke en regionale crisiscentra naar wens hebben gefunctioneerd. Velen hebben zich in deze dagen ingezet om de schade zo veel als mogelijk te beperken. De waterschappen, de verschillende hulpdiensten, de gemeenten én vrijwilligers zijn onvermoeibaar gebleken. Voor deze inzet heeft de gouverneur bijzonder veel waardering.

Ook het provinciaal coördinatiecentrum (PCC) heeft op aanvraag bijstand verleend aan de Limburgse gemeenten.
Door tussenkomst van het PCC zijn 100.000 zandzakken voor de regio Noord- en Midden-Limburg ter beschikking gesteld. Hiervan zijn in ieder geval 15.000 gebruikt. Voor de regio Zuid-Limburg was 1 reddingshelikopter (geschikt voor nachtvluchten) stand-by op vliegbasis Soesterberg. Deze helikopter is vervolgens tot dinsdagochtend 7 januari permanent beschikbaar geweest voor de regio Noord-Limburg.
Voor de pendeldiensten tussen de wal en Borgharen-dorp c.q. Itteren heeft het PCC 2 viertonners geregeld van Defensie, voor de regio Noord- en Midden-Limburg zijn 4 viertonners geregeld. Deze zijn ingezet voor de pendeldiensten tussen Bergen-Nieuw Bergen en Aijen en voor een reddingsactie van vee in Meerlo-Wanssum). Verder zijn 4 reddingsvletten van defensie (Genie) ingezet voor noodtransport tussen Bergen-Nieuw Bergen en Aijen. Voor de bestrijding van kwelwater in Roermond en omgeving zijn 100 dompelpompen geleverd. 8-1-2003 11:13