Provincie Limburg

Tijdelijke subsidieregeling bodemsanering bedrijfsterreinen (003)

In afwachting van Bedrijvenregeling van rijksoverheid

In afwachting van een rijksregeling stellen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten voor een tijdelijke subsidieverordening in te stellen voor de sanering van historische verontreinigingen van bedrijfsterreinen, de zogeheten bedrijven-regeling. De interim-subsidieverordening Bodemsanering Bedrijfsterreinen komt voort uit een overeenkomst die de rijksoverheid heeft gesloten met het georganiseerde bedrijfsleven. De tijdelijke subsidie-verordening geeft de voorwaarden aan om voor een overheidssubsidie in aanmerking te komen. GS stellen Provinciale Staten voor om deze tijdelijke regeling in stand te houden tot het moment dat hiervoor een rijksregeling in werking treedt.

De Provincie Limburg en de gemeenten Heerlen, Maastricht en Venlo hebben in oktober 2002 de komst van een dergelijke regeling al aangekondigd. De drie genoemde gemeenten zijn zelf rechtstreeks bevoegd gezag voor bodemsanering. Voor de rest van Limburg is de Provincie dat.

Convenant
De rijksoverheid en het bedrijfsleven hebben in 2001 een convenant Bodemsanering in gebruik zijnde en blijvende Bedrijfsterreinen afgesloten om de sanering van historische vervuiling te stimuleren en uiterlijk in 2023 af te ronden. Afgesproken is, dat de minister van VROM een Notitie Bodem-sanering Bedrijfsterreinen (ook wel de bedrijvenregeling of BSB-2 genoemd) in wet- en regelgeving vastlegt. De bedrijvenregeling stelt tegenover een saneringsplicht voor de eigenaar/erfpachter van een bedrijfsterrein een bijdrage in de saneringskosten door de overheid. Belangrijke voorwaarde is dat de bodemverontreiniging voor 80% of meer vóór 1975 is veroorzaakt. De hoogte van de overheidsbijdrage is afhankelijk van het moment waarop de verontreiniging werd veroorzaakt, van de mate waarin de eigenaar of erfpachter daarbij betrokken was en/of van het moment waarop hij of zij het verontreinigde terrein kocht of ging pachten. De bijdrage van de overheid, in dit geval de Provincie, kan oplopen tot 70%. Voor de dekking van de overheidsbijdrage stelt het ministerie van VROM tot 2023 1,1 miljard beschikbaar.
8-1-2003 11:14