Provincie Limburg

Verbetering landschappelijke kwaliteit Zuid-Limburg (005)

POL-aanvulling Ruimte voor Ruimte

GS hebben de POL-aanvulling Ruimte voor Ruimte Zuid-Limburg ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten. Het plan voorziet in de sloop van landschapontsierende agrarische en andere bedrijfsgebouwen. In Zuid-Limburg stoppen veel agrarische bedrijven waardoor bedrijfsgebouwen vrij komen. In ruil voor sloop van deze gebouwen mag nu op een passende locatie, een kwalitatief hoogwaardige woning gebouwd worden. Hiermee willen GS de landschappelijke kwaliteit van het buitengebied in Zuid-Limburg verbeteren.

Indien een bedrijf minimaal 750 m2 aan bedrijfsgebouwen sloopt ontstaat de ruimte voor de bouw van één compensatiewoning. Ruimte voor Ruimte Zuid-Limburg levert een bijdrage aan de
plattelandsontwikkeling. Het gebied wordt door de 'ontstening' aantrekkelijker voor het landschap hetgeen positief is voor toerisme en recreatie. Anderzijds wordt met de regeling een bijdrage geleverd aan de structuur van grondgebonden landbouw, met name de melkveehouderij. Voor gemengde bedrijven wordt het mogelijk om alleen de bedrijfsgebouwen ten behoeve van de intensieve veehouderijtak te slopen en als grondgebonden bedrijf door te gaan. In Noord- en Midden-Limburg is eveneens al een Ruimte voor Ruimte-regeling van toepassing; deze regeling wijkt qua systematiek af van de nieuwe regeling voor Zuid-Limburg. In Zuid-Limburg staat het zelfbouwen van de compensatiewoning centraal..

Deelname
De POL-aanvulling wordt op 7 februari 2003 door Provinciale Staten behandeld. Na publicatie van het plan kunnen deelnemers een aanvraag indienen bij hun gemeente. In eerste instantie kunnen 50 Ruimte voor Ruimte-woningen worden gebouwd. Voor woningbouw op de betreffende kavel is een bestemmingswijziging noodzakelijk. Een nog in te stellen adviescommissie Ruimte voor Ruimte Zuid-Limburg vervult hierin een rol. Deze adviescommissie zal met name kijken naar de locatie en kwaliteit van de compensatiewoning. De regeling wordt binnen twee jaar geëvalueerd.
8-1-2003 11:18