Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 8 januari 2003

PvdA-lijsttrekker Bos voor meer groene stroom overheid

"De overheid moet consumenten het goede voorbeeld geven waar het gaat om milieuvriendelijk gedrag. Het is daarom prima dat de gemeente Rotterdam voor 100 procent groene stroom inkoopt. Ook de Rijksoverheid zou dat voorbeeld moeten volgen", aldus Wouter Bos. "Jaarlijks wordt er van alles ingekocht, totaal voor een bedrag van 30 miljard euro! Op zijn minst zouden alle ministeries en Rijksgebouwen voor honderd procent groene stroom moeten gebruiken. Nu doet een aantal ministeries op vrijwillige basis mee en geldt het maar voor 14 procent. Bij de meeste energiebedrijven kost groene stroom ook niet meer dan "grijze" milieuonvriendelijke stroom."

Mede dankzij een amendement van de Rotterdamse gemeenteraadsfractie van de PvdA gaat Rotterdam per 1 januari 2003 als gemeente volledig over op groene stroom. Alle gemeentelijke gebouwen, van havenbedrijf, sporthallen, scholen, kinderboerderijen tot en met de trams, metro's en het Stadhuis gaan dan groene energie gebruiken. Omdat er een gezamenlijke (en dus grootschalige) inkoop plaatsvindt, is er zelfs een besparing van 1,2 miljoen euro mogelijk voor Rotterdam.

Donderdag 9 januari wordt het contract getekend tussen Eneco, Rotterdam, en de buurgemeenten Capelle a/d IJssel en Ridderkerk, die ook mee doen met de gezamenlijke inkoop.

Bos: "Het is goed als binnenkort alle overheidsgebouwen groene stroom gaan gebruiken om het goede voorbeeld te geven. Gezamenlijke inkoop bespaart geld en in het programma van eisen voor aanbesteding kunnen milieuvoorwaarden worden opgenomen. De inkoop van groene stroom vormt een mooie eerste stap".

De PvdA wil groene energie stimuleren. Dit in tegenstelling tot CDA en VVD die bezuinigen op duurzame energie, schone auto's, schone technologie en groen beleggen en de kerncentrale van Borssele willen open houden.