Gemeente Weert

08-01-2003

Weert krijgt nieuwe toeristische bewegwijzering

Om het toeristen en recreanten die niet bekend zijn in Weert gemakkelijker te maken, wordt het komend voorjaar een nieuw toeristisch bewegwijzeringssysteem geïnstalleerd. Dit systeem dient ter vervanging van het huidige systeem dat incompleet en zeer divers van uitvoering is. Mensen die Weert niet kennen vinden daardoor lastig hun weg.

De bewegwijzering die zal worden ingevoerd, is bij velen al langer bekend. Het gaat om bruine borden waarop zowel de naam van de voorziening is aangegeven als een symbool dat de aard van de voorziening weergeeft (bijvoorbeeld speeltuin of hotel). Het systeem is in 1990 door de Provincie Limburg ontwikkeld en inmiddels in veel gemeenten met succes ingevoerd.

Naar welke voorzieningen wordt verwezen?
Bij de keuze van te bewegwijzeren voorzieningen volgt de gemeente de selectiecriteria van de Provincie Limburg. In aanmerking voor bewegwijzering komen alle voorzieningen die zich richten op dagrecreatie (bijvoorbeeld het zwembad) en op verblijfsrecreatie (campings, hotels etc.). Deze voorzieningen worden bewegwijzerd vanaf de ringbanen rondom Weert tot aan de voorziening. Horecavoorzieningen zonder logiesmogelijkheid komen in principe niet in aanmerking voor bewegwijzering. Een uitzondering wordt gemaakt voor horecavoorzieningen in het buitengebied die een belangrijke functie hebben als rustplaats voor recreanten (wandelaars, fietsers en ruiters) en die niet direct aan de recreatieve routestructuren liggen. Deze voorzieningen komen in aanmerking voor een beperkte bewegwijzering. Dat geldt ook voor voorzieningen die een officieel vertrekpunt vormen voor bewegwijzerde recreatieve routes.

Uitvoering
Op basis van de omschreven selectiecriteria is een overzicht gemaakt van alle voorzieningen binnen Weert die voor bewegwijzering in aanmerking komen. Alle ondernemers op deze lijst hebben inmiddels schriftelijk bericht ontvangen over de mogelijkheid van en voorwaarden voor deelname. De nieuwe bewegwijzering zal uiterlijk in april 2003 worden geplaatst. In Stramproy is het systeem door de toenmalige gemeente Stramproy al in 1998 geplaatst.

Nadere informatie
Gezien de gehanteerde selectiecriteria, kan het voorkomen dat er (horeca)ondernemers zijn, die niet zijn benaderd, maar toch behoefte hebben aan bewegwijzering. Deze ondernemers kunnen contact opnemen met de gemeente Weert om de mogelijkheden voor deelname te bespreken. Contactpersoon is Theo Huijbers, tel. (0495) 575 351.