Microsoft Exchange 'Titanium' bèta 2 nu beschikbaar

Volgende versie van Exchange - Microsoft Exchange Server 2003 - gericht op productiviteit, bedrijfszekerheid en beveiliging

Schiphol-Rijk, 8 januari 2003 - De tweede bètaversie van Microsoft 'Titanium' is vanaf nu beschikbaar op de website van Microsoft. 'Titanium' is de codenaam van de volgende versie van Microsoft Exchange Server voor berichtenverkeer en het beheer van persoonlijke informatie. Microsoft heeft tevens de officiële productnaam bekendgemaakt: Microsoft Exchange Server 2003. Klanten kunnen de bètaversie downloaden of op CD bestellen via: www.microsoft.com/exchange/evaluation/ti/. Het beschikbaar stellen van deze tweede bètaversie volgt na uitgebreide test- en evaluatieprogramma's bij klanten en partners. Ook maakt ruim de helft van alle Microsoft-medewerkers inmiddels gebruik van 'Titanium'. Exchange Server 2003 and Outlook 11 worden medio 2003 verwacht, na de lancering van Windows .NET Server 2003 in het voorjaar.

Volgens IDC zal het aantal e-mailberichten dat dagelijks wereldwijd wordt verstuurd in 2003 toenemen tot bijna 40 miljard. Door dit volume, samen met het sterk groeiende gebruik van instant messaging binnen en tussen organisaties, komt de productiviteit in het gedrang. ICT-beheerders en 'informatiewerkers' moeten deze toevloed aan berichten op de een of andere wijze in goede banen kunnen leiden.

Productiviteitsverbeteringen
Verschillende vernieuwingen in Exchange Server 2003 en Outlook 11 zorgen ervoor dat de productiviteit van beheerders en gebruikers wordt verhoogd en dat informatiewerkers hun berichten en informatie gemakkelijker kunnen beheren. Exchange Server 2003 maakt ook het beheer van Outlook, Outlook Web Access en Outlook Mobile Access eenvoudiger, dankzij één administratiepunt voor alle clients. Een nieuwe bufferoptie bespaart tijd doordat informatie geheel transparant en consistent op de achtergrond wordt gesynchroniseerd. Hierdoor werken gebruikers altijd met een volledig up-to-date lokale kopie van hun inbox, ongeacht de aanwezigheid van een netwerkverbinding of de kwaliteit van deze verbinding.

De vernieuwde gebruikersinterface in Outlook 11 biedt onder andere speciale 'zoekfolders' en een verbeterd 'preview' venster dat 40 procent meer informatie op het scherm toont dan het previewvenster uit eerdere versies van Outlook. Gebruikers kunnen hiermee de informatie die zij nodig hebben sneller en effectiever beheren en gebruiken.

In Exchange Server 2003 is ook de communicatie tussen Outlook en Exchange verbeterd. Met behulp van datacompressie worden de prestaties van het e-mailsysteem aanzienlijk verbeterd omdat er minder data uitgewisseld hoeft te worden tussen de client en de server. Ook is het nu mogelijk om via een beveiligde http-connectie een directe verbinding op te bouwen tussen de client en de server. Dit betekent dat het niet langer nodig is om hiervoor een complexe VPN (Virtual Private Networking) -verbinding met het bedrijfsnetwerk op te zetten en te beheren.

Exchange Server 2003 biedt eindgebruikers een consistente interface op een groter aantal apparaten, met verbeterde ondersteuning voor mobiele gebruikers. Via Enhanced Outlook Web Access (OWA) hebben gebruikers de beschikking over vrijwel alle mogelijkheden en functies van een volledige desktop-client, vanuit een webbrowser. Een nieuwe gebruikersinterface zorgt ervoor dat vele van de verbeteringen in Outlook 11 ook beschikbaar zijn in Enhanced OWA. De nieuwe versie van Exchange beschikt tevens over ingebouwde ondersteuning voor mobiele toegang tot informatie, via Outlook Mobile Access. Mobiele apparaten op basis van i-mode, cHTML en WAP 2.0 worden ondersteund, evenals Windows Powered Pocket PC's en SmartPhones.

Meer bedrijfszekerheid
Dankzij de nauwe integratie van Exchange Server 2003 met Windows .NET Server 2003 wordt de bedrijfszekerheid van ICT-omgevingen aanzienlijk verbeterd. Integratie met de nieuwe Volume Shadow Copy-services van Windows .NET Server 2003 maakt het mogelijk om vrijwel ogenblikkelijk een complete backup en restore van Exhange-servers uit te voeren. Door de ondersteuning voor clusters met maximaal 8 nodes in Windows .NET Server 2003 kunnen beheerders een omgeving creëren met een zeer hoge beschikbaarheid. Verder zijn er verschillende verbeteringen doorgevoerd die ervoor zorgen dat de algemene prestaties en de bedrijfszekerheid van Exchange Server 2003 zijn verhoogd. Samen maken al deze verbeteringen en nieuwe eigenschappen het mogelijk om servers te consolideren in regionale datacentra en meer gebruikers in afgelegen vestigingen te ondersteunen, zonder dat hiervoor een speciale server op locatie geïnstalleerd hoeft te worden.

Verbeterde beveiliging
Microsoft Exchange Server 2003 en Windows .NET Server 2003 ondersteunen Microsofts Trustworthy Computing-initiatief. Ze zijn ontworpen met beveiliging als een van de hoofddoelen en maken standaard gebruik van de veiligste instellingen. Dankzij deze verbeteringen hoeven beheerders zich niet langer te bekommeren om het veilig configureren van al hun systemen. Onderdelen die niet nodig zijn voor gebruik binnen de organisatie van de klant, worden niet standaard geïnstalleerd, zodat beheerders zich hierover niet verder hoeven te bekommeren. Outlook Web Access ondersteunt nu het S/MIME-beveiligingsprotocol waarmee berichten digitaal ondertekend en versleuteld kunnen worden. Ook kunnen beheerders ervoor zorgen dat een verbinding na een bepaalde periode van inactiviteit automatisch wordt afgesloten. Hiermee wordt voorkomen dat 'vergeten' browsersessies een veiligheidsrisico vormen.

Exchange Server 2003 biedt tevens nieuwe filterfaciliteiten voor e-mail, die ongewenste e-mailberichten kunnen tegenhouden. Ook is in de nieuwe versie de technologie verbeterd waarmee ontwikkelaars antivirussoftware kunnen bouwen die volledig geïntegreerd is met Exchange Server. Het is hiermee onder andere mogelijk om mailberichten te scannen op potentieel gevaarlijke virussen, nog voordat ze in de inbox van gebruikers belanden.

Eenvoudige upgrade
Beheerders zullen met Exchange Server 2003 en Windows .NET Server 2003 aanzienlijke productiviteitsverbeteringen weten te realiseren, vooral dankzij vereenvoudigde uitrol en beheer. Met behulp van speciale Active Directory-tools kunnen zij hun bestaande infrastructuur analyseren en automatisch laten voorbereiden op een upgrade naar Exchange Server 2003. Het meegeleverde Exchange Management Pack voor Microsoft Operations Manager zorgt ervoor dat de controle van het systeem geautomatiseerd kan worden. Met deze hulpmiddelen kunnen beheerders hun bestaande omgevingen sneller upgraden, de downtime tijdens een upgrade zoveel mogelijk beperken en daardoor de onderbreking voor eindgebruikers tot een minimum terugbrengen.

Meer informatie over de functies en kenmerken van Exchange Server 2003 is te vinden op www.microsoft.com/exchange/. Uitgebreide informatie over Microsofts interne uitrol van Exchange Server 2003 is te vinden op www.microsoft.com/presspass/features/2003/jan03/01-06titanium.asp.