Actueel

College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over bestrijdingsmaatregelen MKZ

Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 8-01-2003

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 7 januari 2003 vier uitspraken gedaan waarin de rechtmatigheid van besluiten tot doding van met besmetting met het MKZ-virus verdachte dieren te doden aan de orde was.

In twee zaken (LJN-nrs. 'AF2740' en 'AF2742') oordeelde het College dat de Directeur van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) indertijd terecht geoordeeld was dat de dieren verdacht waren van besmetting met het MKZ-virus. Omdat de dieren vervolgens (suppressief) gevaccineerd waren, schreef de communautaire regelgeving voor dat de dieren dan ook werden gedood. De Directeur van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees was op grond van het gemeenschapsrecht gehouden gebruik te maken van zijn bevoegdheid te besluiten tot het doden van de dieren. Eerder had het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen al uitgemaakt dat deze communautaire voorwaarde voor suppressievaccinatie rechtmatig is.

In twee andere zaken (LJN-nrs 'AF2741' en 'AF2743') was het College eveneens van oordeel dat de dieren van de betreffende veehouders terecht als verdacht van mkz had aangemerkt. Deze zaken verschillen van de twee hiervoor genoemde zaken doordat een besluit was genomen tot doding van de dieren zonder dat deze doding vooraf was gegaan door suppressie-vaccinatie. Hierdoor kwam aan de orde of het gemeenschapsrecht voorziet in bestrijding van mkz door doding van verdachte dieren of, indien dit niet het geval is, het gemeenschapsrecht zich verzet tegen een nationale bestrijdingsmaatregel in de vorm van doding in aanvulling op het communautaire regime ter bestrijding van mkz en, zo nee, of het communautaire recht deze nationale bevoegdheid aan voorwaarden bindt. Het College heeft het Hof van Justitie verzocht zich hierover bij prejudiciële beslissing uit te spreken.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF2740

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10297&i=&ti= .