Socialistische Partij

Stem Wijzer...

Nog niet overtuigd van de juistheid van je keuze? Test jezelf op de StemWijzer of - als je meer tijd hebt - op de StemTest

Twee maal nominaal is een schandaal

Arda Gerkens: `Haal vrachtwagens zonder dodehoekspiegel van de weg'


08-01-2003 * De SP is geschrokken over het bericht dat nog zo'n 20% procent van de vrachtwagen zonder dodehoekspiegel rijden. "Onaanvaardbaar", zegt Tweede-Kamerlid Arda Gerkens, "de bedrijven hebben ruim de tijd gehad om de wagen aan te passen. Die spiegel moet er nu op." De SP stelt voor wagens die deze spiegel niet hebben, een week de tijd te geven deze te monteren. Als de spiegel dan nog niet op de wagen zit. Moet de vrachtwagen onmiddellijk een rijverbod krijgen.

De dodehoekspiegel is sinds 1 januari verplicht. Jaarlijks vallen er circa 30 doden en 90 zwaargewonden door rechtsafslaand vrachtverkeer zonder dodehoekspiegel. Ook bestelbusjes zijn regelmatig bij dit soort ongevallen betrokken. De kans op een ongeval met een fietser of voetganger wordt door de dodehoekspiegel aanzienlijk verkleind. Gerkens: "De overheid heeft er alles aan gedaan om de bedrijven de kans te geven deze spiegel te monteren. Ze hebben ruim de tijd gekregen zijn bovendien gesubsidieerd. Ook vrachtwagenchauffeurs willen deze spiegel. Niemand raakt graag betrokken bij zo'n ongeval."

Intensievere controles zijn volgens de SP nodig om snel de wagens zonder de extra spiegel er tussenuit te halen. Mocht bij een dergelijke controle een vrachtwagen in gebreke zijn, dan dient de chauffeur te worden beboet. Volgens de SP moet als aanvullend geëist worden dat de wagen na een week een rijverbod krijgt, behalve als de chauffeur binnen die week bij de politie aan kan tonen inmiddels een dodehoekspiegel te hebben gemonteerd. Gerkens: "Op deze manier worden vervoersbedrijven en vrachtwagenchauffeurs gestimuleerd om snel de spiegel te monteren. Verkeersveiligheid is een zaak van leven en dood. Als met een eenvoudige maatregel de verkeersveiligheid kan worden verbeterd, behoort deze maatregel actief afgedwongen te worden. Hiertoe heb ik de minister dan ook opgeroepen."