SOUTH AFRICAN TOURISM

Toerisme in Zuid Afrika levert ongekend veel banen op

Amsterdam, 8 januari 2003. Het grote belang dat de Zuid Afrikaanse regering hecht aan de ontwikkeling van een duurzame toeristenindustrie lijkt zijn vruchten af te werpen. Inmiddels wordt met iedere acht vakantiegangers die Zuid Afrika bezoeken één fulltime baan in het land gecreëerd. Dat deze banen juist ook ten goede komen aan mensen uit minder bedeelde groepen binnen de Zuid Afrikaanse samenleving stemt daarbij tot extra tevredenheid.

Een aantal jaren geleden heeft de Zuid Afrikaanse regering het toerisme aangemerkt als een van vijf economische kernsectoren die gezamenlijk de basis vormen voor de verdere ontwikkeling van het land en haar bevolking en het creëren van een beter toekomstperspectief voor met name mensen uit de armste en slechtst ontwikkelde lagen in de samenleving. Tal van landelijke, regionale en lokale stimuleringsprogrammas, trainingen en opleidingen hebben ertoe geleid dat de werkgelegenheid en het toekomstperspectief sterk is toegenomen. Het uitgangspunt bij deze stimuleringsprogrammas is steeds te komen tot een duurzame verbetering van het individu en daarmee een complete regio, met respect voor de oorspronkelijke cultuur en natuur. De stimuleringsprogrammas zijn daarom niet alleen gericht op het optimaliseren van het effect van toerisme voor de bevolking, maar ook op het verder ontwikkelen en doorvoeren van richtlijnen en het voor de toekomst zekerstellen van wat Zuid Afrika te bieden heeft.

Inmiddels laten cijfers zien dat bijvoorbeeld twee gezinnen van in totaal acht mensen die drie weken hun vakantie in Zuid Afrika doorbrengen zó veel bijdragen aan de lokale economie dat daarmee gemiddeld één persoon een heel jaar binnen de toeristenindustrie aan het werk kan. Omdat deze persoon daarmee ook weer een vaak groot gezin kan onderhouden, is het effect op de directe omgeving in absolute zin wellicht nog klein, maar in relatieve zin ongekend groot.

Anneli Brinkhorst, General Manager van South African Tourism in Nederland: Hoewel voornoemde cijfers uitgaan van een gemiddelde, kunnen we stellen dat de ongeveer 100.000 Nederlanders die in 2002 hun vakantie in Zuid Afrika hebben doorgebracht, voor 12.500 full time banen in de toeristensector garant hebben gestaan en daarmee een echt toekomstperspectief hebben bewerkstelligd voor 12.500 Zuid Afrikaanse gezinnen. Ook al lijkt deze bijdrage op het eerste gezicht misschien gering en merken vakantiegangers ter plaatse daar nu nog maar weinig van; tellen wij de effecten op van de bijna 5 miljoen jaarlijkse vakantiegangers die Zuid Afrika vanuit alle delen van de wereld bezoeken, dan is het positieve resultaat daarvan echt ongekend groot voor lokale gemeenschappen, in townships, in gezinnen en voor de gewone man en vrouw. Toerisme in Zuid Afrika heeft bewezen niet alleen een prachtig en divers product aan te kunnen bieden; de toerismestrategie van de overheid bewijst nu ook een echte en duurzame bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. En dat is meer dan een prettige bijkomstigheid als je ervoor kiest om je vakantie in Zuid Afrika door te brengen!

Een ander effect, dat mede te danken is aan de groeiende belangstelling voor Zuid Afrika en de groei van de Zuid Afrikaanse economie, is dat het vertrouwen van de mensen in Zuid Afrika zelf weer flink aan het toenemen is. Zo laten de immigratie en emigratiecijfers van 2002 voor het eerst een afname van het aantal mensen zien dat na de omwenteling van 1994 uit Zuid Afrika vertrekt en een toenamen van het aantal mensen dat naar Zuid Afrika terugkeert of ervoor kiest in Zuid Afrika een nieuw leven op te willen bouwen. Hoewel we er nog niet zijn, zijn we beslist op de goede weg, aldus Anneli Bronkhorst.