LTO Nederland

Taal en vaktechniek staan voorop in nieuwe cursussen

Groeiend cursusaanbod voor allochtone medewerkers in tuinbouw

Woensdag 8 januari 2003 - Allochtonen medewerkers op (glas)tuinbouwbedrijven krijgen door cursussen de mogelijkheid om hun eigen kansen in de bedrijfstak te vergroten en beter op hun werkplek te functioneren. Het aantal cursussen is vorig jaar uitgebreid met nieuwe cursussen Nederlandse taal en vaktechniek. Het cursusaanbod is ontwikkeld in het kader van het gezamenlijke project Oog voor elkaar in de glastuinbouw van LTO Nederland, FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het cursusaanbod is opgenomen in een folder, die op donderdag 9 januari a.s. tijdens een informatieavond over arbeid in Poeldijk wordt gepresenteerd. Tal van andere projecten en scholingsmogelijkheden komen op deze themabijeenkomst ook aan de orde. Er bestonden voor allochtonen al meerdere cursussen Nederlands, maar deze leverden onvoldoende resultaten op. In de praktijk bleken ze een te hoog niveau te hebben voor mensen die een beetje of nog nauwelijks Nederlands spreken.

In de nieuwe cursus wordt ook aandacht besteed aan de verschillende culturen, inclusief de Nederlandse. Het aanbod bestaat nu uit vier cursussen voor allochtone medewerkers en één voor leidinggevenden in de glastuinbouw. De eerste folders Cursussen 2003 voor allochtone werknemers in de glastuinbouw en hun leidinggevenden worden overhandigd aan enkele glastuinders tijdens de door het Servicepunt Arbeid georganiseerde informatieavond.

De Nederlandse taal en vaktechniek (1)' is net als de andere cursussen ontwikkeld door het Wellantcollege in Rotterdam en Gouda. Doel van deze laagdrempelige leergang is dat allochtone medewerkers een bepaalde basiskennis opdoen op het gebied van zowel de Nederlandse taal als hun vakgebied. De cursus is specifiek gericht op de tuinbouw, terwijl ook aandacht wordt besteed aan communicatie met collegas op bedrijven en leidinggevenden.

De cursus sluit aan bij de bestaande Nederlandse taal en vaktechniek (2). Deze beoogt een verbetering van de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid. De werknemer krijgt een bredere kennis van de (glas)tuinbouw, waaronder basiskennis over bijvoorbeeld bemesting en gewasbescherming en ook basisbeginselen van de biologie. Ook komt de communicatie met collegas en leidinggevenden aan de orde.

De cursus Nederlandse taal, vaktaal en mediagebruik is de nieuwste cursus, die het afgelopen jaar is ontwikkeld. Deze cursus is bestemd voor werknemers die de Nederlandse taal redelijk spreken en schrijven of de cursus Nederlandse taal en vaktechniek (1) succesvol hebben afgerond. Deze cursus is erop gericht de kennis van de Nederlandse taal te vergroten, de schrijfvaardigheid te verbeteren en basisvaardigheden voor computergebruik aan te leren. Medewerkers kunnen tevens de cursus Uitvoeren gewasbescherming (spuitlicentie 1) volgen. Dit levert het certificaat Spuitlicentie 1 op.

Voor leidinggevenden is in 2002 de cursus Intercultureel management ontwikkeld. Een leidinggevende leert hierbij om te gaan met cultuurverschillen en optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van multicultureel personeelsbeleid. Ook wordt aandacht besteed aan conflicthantering en aan het motiveren van alle medewerkers in een multiculturele organisatie. Alle cursussen - met uitzondering van de cursus Uitvoeren gewasbescherming - komen in aanmerking voor vergoeding door het scholingsfonds STOSAS.

Dit is een gezamenlijk persbericht van LTO Nederland, FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond