Gemeente Leeuwarden

Collegebesluiten van 17 december 2002 ¦ Hoe stuurt u een brief aan de gemeenteraad of aan het college van burgemeester en wethouders?

Collegebesluiten van 17 december 2002

Meerjaren-Investerings-Programma 2003
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het Meerjaren-Investerings-Programma (MIP) 2003 vast te stellen. Het MIP bestaat uit de volgende onderdelen:
* Meerjarenprogramma Infrastructuur (MPI)
De kosten voor infrastructuur worden sinds 2002 gekoppeld aan het MIP en hangen sterk samen met de plannen zoals die voor de komende jaren in de Stadsvisie en het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP) staan. Het grootste deel van de stelpost is uitgetrokken voor de uitvoering van het GVVP. Ook is geld uitgetrokken voor onder andere de infrastructuur in de binnenstad en voor het project Fec-Cit, waarbij bezoekers van Leeuwarden gratis hun auto achter het FEC-Expo kunnen parkeren en vervolgens gratis met de pendelbus naar de binnenstad rijden.

* Herverdelingsvoorstel Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV)

In het investeringsbudget voor Stedelijke Vernieuwing was tot nu toe een vrije (nog te verdelen) ruimte van 2.074.983,-. Onder andere door het stopzetten van het project Integrale Beheerplannen is daar nog
1.081.341,- bijgekomen. Op basis van een aantal criteria, waaronder uitvoerbaarheid en hoe goed past een plan bij de prioriteiten van de gemeente, is tot een herverdeling van de financiële middelen van het ISV 2000 2005 gekomen. Hierbij is ervoor gekozen om het totale nog te besteden bedrag van 3.156.324,- te gebruiken, waarvan het grootste gedeelte naar het project Achter de Hoven/Vegelin gaat.
* Herbestemming stadsvernieuwingsmiddelen
Uit de stand van zaken van het Stadsvernieuwingsfonds blijkt dat er een bedrag van 790.200,- uit lopende activiteiten en projecten niet besteed is of zal worden besteed. Daarom heeft het college besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen een bedrag van 190.000,- te reserveren voor het project Lyndenhof (monumentaal wonen in de binnenstad) en 600.200,- voor een bijdrage aan de reeds gemaakte plankosten Bilgaard en Potmarge (Stedelijke Vernieuwing).

Collegebesluit 17 december 2002

Nieuwbouw zwembad Kalverdijkje

De staat van het huidige zwembad op het complex Kalverdijkje is slecht. De gemeenteraad heeft aangegeven dat ze een nieuw zwembad wil en heeft daarom in een taakopdracht (een opdracht van de gemeenteraad aan het college) de kaders vastgelegd waarbinnen het college kan komen tot de realisatie van een nieuw zwembad. Het voorstel voor deze taakopdracht is door het college vastgesteld. De raad wordt hierin ook gevraagd een bedrag van 5.540.000,- beschikbaar te stellen voor uitvoering van de plannen. In dit bedrag zijn kosten opgenomen voor het aanpassen van de bestaande sporthal na sloop van het huidige zwembad, de sloop zelf en de noodzakelijke verplaatsing van een sportveld om ruimte vrij te maken. Het college wil het nieuwe zwembad samen met een projectontwikkelaar realiseren. Deze projectontwikkelaar neemt een commercieel Health Centre voor zijn rekening. Naar verwachting wordt in de tweede helft van 2003 begonnen met de nieuwbouw.

Collegebesluit 17 december 2002

Verweer tegen binnenstadsverkeer

Na de herinrichting van een deel van de binnenstad is gebleken, dat het aantal verkeers- en parkeerovertredingen sterk is toegenomen. Vooral s avonds en s nachts en dan met name op donderdag, vrijdag en zaterdag worden het ingestelde parkeerverbod en de geslotenverklaringen en verplichte rijrichtingen in de binnenstad van Leeuwarden genegeerd. Daarom is begin 2002 het project Verweer tegen binnenstadsverkeer gestart. Doelstellingen zijn dat uitgaand publiek zich altijd prettig en veilig voelt in de heringerichte binnenstad en dat de verkeersdeelnemers zich houden aan de regelgeving. Het project is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Leeuwarden, politie en de Stichting Parkeergarages en bestaat uit een aantal concrete onderdelen, waaronder:

* het controleren van voertuigen die buiten de vakken geparkeerd staan;

* het bekeuren van automobilisten die in verboden richting rijden op het Beursplein;

* het invoeren van een driedeling voor de uitgifte van parkeerbewijzen (bewoners, bedrijven en calamiteitenploegen);
* een stopverbod op het Ruiterskwartier;
* door middel van communicatieacties stimuleren dat parkeergarage Zaailand in het weekend wordt gebruikt door uitgaanders.

Het college heeft besloten om het project om het project te verlengen tot 1 januari 2004.

Collegebesluit 17 december 2002

Maximaal 25.000 voor Mata Hari Experience

Op dit moment toont het Fries Museum de grootste en belangrijkste collectie over het leven van Mata Hari, in de vorm van een semi-permanente presentatie. Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuwe permanente presentatie, gericht op een breed publiek en met een internationaal karakter: de Mata Hari Experience. De presentatie komt in het voormalige woonhuis van Mata Hari in de Grote Kerkstraat. Deze plek maakt deel uit van het Cultureel Kwartier. Leeuwarden wil het Cultureel Kwartier, waar de meeste culturele instellingen en monumenten zijn te vinden, graag uitbreiden. Daarom heeft het college aan de gemeenteraad voorgesteld om maximaal 25.000,- beschikbaar te stellen aan de Stichting Mata Hari, voor de ontwikkeling van de Mata Hari Experience.

Collegebesluit 17 december 2002

Jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen

Op 1 januari 2003 treedt de gewijzigde wet Collectieve preventie volksgezondheid in werking. Hiermee wijzigt ook de manier van financieren aan de thuiszorgorganisaties. Zij ontvangen op dit moment nog geld via de AWBZ van het Zorgkantoor voor het uitvoeren van de jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen. Vanaf 1 januari 2003 moeten zij het geld voor deze zorg van de gemeente ontvangen. De gemeente krijgt het geld, voor de dekking van het wettelijk vastgestelde takenpakket, van het Rijk. Het geld hiervoor is echter nog niet binnen, omdat de gemeente eerst definitieve afspraken moet maken met Thuiszorg Het Friese Land. Tot die tijd heeft het college de directeur van de dienst Welzijn gemachtigd om in 2003 zes maandelijkse voorschotten van 69.600,- te verstrekken aan Thuiszorg Het Friese Land, voor het doen van uitgaven van jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen in de gemeente Leeuwarden.

Collegebesluit 17 december 2002

Tarieven gemeentelijke sportaccommodaties 2003

Het college heeft, op voorstel van de BV Sport, de (basis)tarieven van de gemeentelijke sportaccommodaties vastgesteld. Onderdeel hiervan is een tariefsverhoging van 5%, wegens algemene kostenontwikkelingen in 2003 en kostenontwikkelingen binnen de werkbegroting 2003 van de BV Sport.

Collegebesluit 17 december 2002

Leeuwarden stelt instroomstop gesubsidieerde arbeid in Het college heeft besloten om met ingang van 1 januari 2003 een instroom-stop in voor de In- en Doorstroom-banen (zgn. ID-banen) en voor de banen in het kader van de Wet Inschakeling Werkzoekenden (zgn WIW-banen).

Het is één van de maatregelen die de gemeente treft om te voldoen aan de bezuinigingen die staatssecretaris Marc Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd op het gebied van reïntegratiebeleid. De herziening van het reïntegratie-beleid staat in het Strategisch Akkoord en beoogt een landelijke bezuiniging van 680 miljoen in 2006 op het gemeentelijk reïntegratie-budget.

Andere concrete maatregelen die de gemeente treft voor de ID-banen zijn:

* Omvang aantal In- en Doorstroombanen Het aantal In- en doorstroombanen per 1 december 2002 bedraagt ca. 743,6 Fte. De omvang van het aantal In- en doorstroombanen wordt in 2003 teruggebracht naar 500;

* Beëindiging subsidie tijdelijk dienstverband De subsidie aan een werkgever met een ID-werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt beëindigd per einddatum van deze overeenkomst;

* Uitstroom
De uitstroom van ID-werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zal worden gestimuleerd;
* Loon- en organisatiekostensubsidie Met ingang van 1 april 2003 wordt de loonkostensubsidie aan werkgevers beperkt tot 90% van het per categorie ID-werknemer beschikbaar subsidiebedrag. De organisatiekosten-subsidie per ID-werknemer die werkgevers nu ontvangen wordt geschrapt. Het bedrag dat op deze wijze in 2003 vrijkomt zal de gemeente voor een belangrijk deel aanwenden voor een zgn. frictiekosten-fonds van plm. 500.000 Euro. Dit budget zal worden aangewend om in voorkomende gevallen maatwerk te kunnen leveren om fricties bij de uitvoering van de bezuinigingen op de ID-banen op te kunnen vangen.

Voor de WIW-banen (Wet Inschakeling Werkzoekenden) worden de volgende bezuinigingsmaatregelen getroffen:

* Omvang aantal Wiw-dienstbetrekkingen De omvang van het aantal Wiw-dienstbetrekkingen wordt in 2003 teruggebracht van circa 325 naar 305;
* Instroomstop
Met ingang van 18 december 2002 wordt een instroomstop ingesteld met uitzondering van de doelgroep in het kader van de wettelijke sluitende aanpak jongeren en voor personen voor wie een terugkeergarantie geldt;

* Tijdelijke dienstverbanden
Tijdelijke dienstverbanden worden niet verlengd
* Uitstroom
In 2003 zal nog meer dan voorheen actief worden aangestuurd op uitstroom uit de Wiw.

Collegebesluit 17 december 2002

Hoe stuurt u een brief aan de gemeenteraad of aan het college van burgemeester en wethouders?

De Gemeente Leeuwarden ontvangt regelmatig brieven van burgers. Brieven met instemming of afkeuring van het gevoerde beleid en brieven met klachten en bezwaren.

Voor een snelle reactie is het van belang dat u de brief goed adresseert. Sinds 6 maart jl. is de wet op de Dualisering van kracht. De taken en bevoegdheden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders zijn toen ook veranderd.

Werkzaamheden van de gemeenteraad zijn o.a.
* het stellen van kaders

* het uitzetten van beleid

* het controleren van de uitvoering van het beleid
Werkzaamheden van het college van burgemeester en wethouders zijn o.a.:

* het dagelijks bestuur

* het verlenen van vergunningen
* het verstrekken van subsidies
* het uitvoeren van besluiten van de raad
Brieven of klachten over vergunningen, subsidies of beleidsuitvoering, stuurt u naar:

Aan het college van Burgemeester en Wethouders Postbus 21.000
8900 JA Leeuwarden

Brieven over beleid of klachten over het college van b & w stuurt u naar:

Aan de Raad van de Gemeente Leeuwarden Postbus 21.000
8900 JA Leeuwarden

Voor informatie of twijfel over de juiste aanhef kunt u contact opnemen met het secretariaat van de griffie, mevrouw J. Veninga, telefoonnummer 058-233 2372.

N.B.: als u uw brief richt aan bijvoorbeeld de fractievoorzitters of aan de raadsfracties, dan krijgt u geen antwoord van de gemeenteraad. De fracties van de politieke partijen beantwoorden zelf de brief.