Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 03-01

Den Haag, 8 januari 2003

NMa niet akkoord met uniform tarief Rotterdamse Taxi Centrale

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is niet akkoord met het verzoek van de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) om voor de circa 200 aangesloten taxi-ondernemingen een uniform tarief te hanteren. Dit is volgens de NMa een prijsafspraak die de onderlinge concurrentie onnodig beperkt. Variatie in tarieven wordt daardoor verhinderd. Wel mag RTC de taxiritten blijven coördineren omdat consumenten hierdoor snel en eenvoudig een taxi kunnen bestellen via een centraal telefoonnummer.

RTC heeft aangevoerd dat het hanteren van één prijs duidelijkheid biedt aan de consument. Dit is voor de NMa geen doorslaggevend argument om de onderlinge prijsafspraak te rechtvaardigen. Door deze afspraak kunnen taxi-ondernemers de verschillen in efficiency, service en comfort niet verwerken in de prijs. Bovendien is het hanteren van een uniform tarief niet onmisbaar voor het instandhouden van de taxicentrale. Doordat taxi-ondernemers hun tarieven zelf moeten bepalen, kunnen zij zich van elkaar gaan onderscheiden. Dit vergroot de keuzemogelijkheden van de consument. Daarnaast kunnen klanten die naar de centrale bellen, informeren naar de tarieven die taxi-ondernemers hanteren en zo hun keuze bepalen.

RTC verricht straattaxiwerk vooral in Rotterdam. Iets minder dan de helft van alle taxi's in Rotterdam wordt geëxploiteerd door ondernemers die zijn aangesloten bij RTC.