Ingezonden persbericht

Kamerleden starten proef internet-stemmen

Persbericht van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Den Haag, 8 januari 2003 - Vandaag gaf EPN samen met de kamerleden Jos Hessels en Tineke Netelenbos het officiële startsein voor een experiment met online stemmen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in januari. De politici testten www.stemportaal.nl en concludeerden dat het concept van Stemportaal kan bijdragen aan een beter stemproces in de toekomst. Stemportaal geeft toegang geeft tot online proef- stemmen en polls. De site is ontwikkeld door Siennax, participant van EPN.

"Het is een mooi initiatief. Als het verder wordt uitgewerkt, kan stemmen via internet een belangrijke bijdrage leveren aan het opkrikken van de 'opkomst' bij verkiezingen", aldus Jos Hessels (lid 2e kamer CDA). Stemportaal laat zien hoe eenvoudig online stemmen is voor de burger. Tineke Netelenbos (lid 2e kamer PvdA) "De website is heel overzichtelijk en het online stemmen zelf is inderdaad veel eenvoudiger en makkelijker dan het "oude" stemmen met een potlood of een stemmachine."

Toch komt stemmen via internet in Nederland moeizaam van de grond. EPN, warm pleitbezorger van elektronisch stemmen via internet en de telefoon, richtte al in 1998 het Platform Elektronisch stemmen op. Het volkspetitionnement dat hieruit voortkwam heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan 'de bekendheid' van de kansen die elektronisch stemmen biedt. Inmiddels is zelfs een meerderheid van de tweede kamer vóór experimenten met elektronisch stemmen. De Nederlandse overheid is echter nog niet verder gekomen dan een plan voor een experiment met online stemmen in 2004.

Jos Hessels vervolgt: "Wat zeker nog goed geregeld moet worden is een absolute afscherming van de stemming. Internet biedt veel mogelijkheden voor het onderscheppen van informatie. Dat moet uitgesloten worden voordat daadwerkelijk tot internet-stemmen wordt overgegaan". Tineke Netelenbos voegt hieraan toe: "Elektronisch stemmen blijft minder geheim dan stemmen in een stemlokaal. Het is aan een brede maarschappelijke discussie of we met dat risico kunnen leven. Maar het is onvermijdelijk de toekomst".

EPN ziet in Stemportaal.nl een noodzakelijk experiment om ervaring op te doen met kiezen via internet. Naast de test van Hessels en Netelenbos werd vandaag het eerste experiment met stemportaal in de vorm van een voorverkiezing gehouden. Deze start was niet vlekkeloos maar de ervaring komt van pas bij de volgende twee voorverkiezingen die op 15 en 20 januari plaatsvinden. Om de actiebereidheid van de Nederlandse overheid op het vlak van groot- en kleinschalige volksraadplegingen te stimuleren, vertalen de initiatiefnemers hun ervaringen van Stemportaal tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in aanbevelingen voor de Nederlandse overheden.

Over EPN

EPN is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.

Over Siennax

Siennax, Application Service Provider, ondersteunt organisaties die gebruik maken van het internet voor hun zakelijke processen met een breed aanbod van diensten. Siennax beschikt over de voorzieningen die nodig zijn om internet gerelateerde processen op het hoogste niveau te faciliteren, zodat bedrijfsprocessen sneller en efficiënter kunnen verlopen, terwijl 'the total cost of computing ownership' verlaagd wordt.



Ingezonden persbericht