Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 07/01/2003


---

Faculteit Psychologie & Pedagogiek versterkt haar internationale netwerk: Amerikaanse hoogleraren benoemd aan de VU

Per 1 januari 2003 heeft de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit er vier nieuwe bijzondere leerstoelen bij. De leerstoelen zijn ingesteld door de Stichting Het Vrije Universiteitsfonds en worden bezet door vier gerenommeerde hoogleraren uit Amerika: prof.dr. M.C. Neale (Virginia Commenwealth University in Richmond), prof.dr. J.T. Cacioppo (University of Chicago), prof.dr. E.R. Smith (Purdue University) en prof.dr. M.I. Posner (Coronell University, New York). De Faculteit der Psychologie en Pedagogiek verstevigt hiermee de internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en verzekert zich van een solide internationale bijdrage aan het onderwijs in de Masteropleiding Psychologie en de Masteropleiding Neurosciences. De laatste opleiding is een samenwerkingsverband met het VU Medisch Centrum en de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen.
Prof.dr. M.C. Neale, bijzonder hoogleraar Statistische methodologie in de gedragsgenetica.
Professor Michael Neale is momenteel hoogleraar bij het departement voor Psychiatrie van de Virginia Commenwealth University in Richmond (USA). De afdeling Biologische Psychologie van de VU werkt al een aantal jaren intensief samen met professor Neale op het terrein van de methodologie van longitudinaal en gedragsgenetisch onderzoek. Deze samenwerking heeft onder andere geresulteerd in gemeenschappelijke publicaties en subsidieaanvragen, de deelname van professor Neale aan verschillende promotiecommissies van de afdeling, het gebruik van de door hem ontwikkelde programmatuur voor covariantie-analyse en het verblijf van een groot aantal aio"s en doctoraalstudenten in Richmond. Professor Neale zal zich bezig houden met de statistische ondersteuning en methodologische ontwikkeling ten behoeve van het gedragsgenetisch onderzoek bij de afdeling Biologische Psychologie van de faculteit en de algemene genetische analyses binnen het Centre for Neurogenomics and Cognitive Research (CNCR) aan de VU.

Prof.dr. J.T. Cacioppo, bijzonder hoogleraar Sociale neurowetenschappen.
Professor John Cacioppo is momenteel benoemd als de Tiffany and Margaret Blake Distinguished Service Professor bij de universiteit van Chicago. Tevens is hij hoofd van het programma Sociale Psychologie bij de universiteit van Chigaco en co-director van het Institute for Mind and Biology bij dezelfde universiteit. Professor Cacioppo wordt beschouwd als de grondlegger van de sociale neurowetenschappen in het bijzonder van embodied cognition, een onderzoekterrein dat nauw aansluit bij het huidige onderzoekprogramma van de afdeling Sociale Psychologie van de VU. Cacioppo zal zich aan de VU richten op het grensgebied van sociale psychologie en biologische- en neurowetenschappen en hij vertegenwoordigt daarmee een unieke transdisciplinaire benadering van de sociale wetenschap. Prof.dr. E.R. Smith, bijzonder hoogleraar Sociale cognitie en intergroep emoties.
Professor Eliot Smith is thans hoogleraar bij het departement voor Psychological Sciences bij de Purdue universiteit (USA). Binnenkort verruilt hij deze positie voor een hoogleraarschap bij de universiteit van Indiana te Bloomington. Smith is internationaal een zeer vooraanstaand onderzoeker binnen de Sociale Psychologie en introduceerde binnen deze discipline het onderzoekterrein van de intergroep emoties. Zijn kennis van - en ervaring met
-computersimulaties van sociaal-cognitieve processen en zijn expertise op het gebied van emoties in intergroep relaties sluiten naadloos aan bij het onderzoekprogramma van de afdeling Sociale Psychologie van de VU.
Prof.dr. M.I. Posner, bijzonder hoogleraar Cognitieve neuropsychologie.
Professor Michael Posner is hoogleraar Psychologie bij de afdeling Psychiatrie van Weill Medical College, onderdeel van de Coronell University te New York. Daarvoor was hij onder meer als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Oregon (1968-2000) en Washington University (1985-1988). Posner is internationaal een zeer vooraanstaand onderzoeker binnen de cognitieve psychologie. Samen met zijn collega Raichle was hij de eerste onderzoeker, die de cognitieve paradigma"s van aandacht heeft toegepast in neural imaging technieken. In 1994 heeft Posner samen met Raichle de grondslag gelegd voor de moderne cognitieve neuropsychologie door gebruik te maken van Positron Emission Tomography (PET) en later functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI). Het aantrekken van professor Posner als bijzonder hoogleraar zal een enorme stimulans betekenen voor het onderzoek van de faculteit naar de cognitieve neuropsychologie met behulp van beeldvormende technieken.

---

2003-01-07 / pb 2.099.0 / as/

References


1. http://www.psy.vu.nl/

2. http://www.psy.vu.nl/

3. http://www.vumc.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.