Gemeente Amsterdam

Nieuws uit B&W van 8 januari 2003

Besluiten van het College van Burgemeester en Wethouders, en voorstellen aan de gemeenteraad van dinsdag 7 januari 2003.

* Amsterdam wil segregatie van scholen aanpakken * Evaluatie zedenzaak stadsdeel Westerpark

ANDERE A-BESLUITEN (genomen op basis van stukken en discussies)

Algemene Zaken

Het college heeft kennis genomen van het eindrapport van het stedelijk project Brandveiligheid. Om de stadsdelen te ondersteunen bij het wegwerken van de achterstanden bij het afgeven en controleren van gebruiksvergunningen voor bestaande gebouwen, hebben het college en de besturen van de stadsdelen het stedelijk project Brandveiligheid ingesteld. Het project heeft de voorbereidende activiteiten georganiseerd en de producten gerealiseerd waarmee de inhaalslag 'gebruiksvergunningen bestaande bouw' op een effectieve en efficiënte wijze kan plaatsvinden. Uitgangspunt is dat de stadsdelen op basis van de inventarisatie het totale aantal benodigde gebruiksvergunningen voor de bestaande bouw uiterlijk op 31 december 2005 zullen hebben verleend, waarbij wordt opgemerkt dat vergunningen op basis van de versnelde procedure uiterlijk op 31 december 2003 zijn verleend. Het college heeft ingestemd met de in het eindrapport gedane aanbevelingen: * De dienst Brandveiligheid van de brandweer Amsterdam zal de voortgang en de kwaliteit van de 'Inhaalslag gebruiksvergunningen' monitoren. * De brandweer Amsterdam krijgt opdracht een registratie- en informatiepunt gebruiksvergunningen in te richten bij de dienst Brandveiligheid. * De brandweer Amsterdam zal minimaal eenmaal per half jaar een bestuurlijke rapportage opstellen voor het portefeuilleoverleg burgemeester-voorzitters stadsdelen.

De in gang gezette en structurele activiteiten van het stedelijk project Brandveiligheid worden overgedragen aan de brandweer Amsterdam. De rapportage wordt op 30 januari in de raadscommissie besproken.

Personeel en Organisatie

Het college stemt in met het beschikbaar stellen van een aanvullend krediet van 827.450 voor het project P-net. P-net vervangt het huidige salaris- en personeelsinformatiesysteem en moet per 1 april 2004 in de gehele gemeente operationeel zijn. Het aanvullende krediet is nodig vanwege enerzijds niet geraamde kosten en anderzijds overschrijdingen op een aantal posten. Behandeling in de raadscommissie is op 30 januari en op 5 februari.

Juridische Zaken

Het college heeft ingestemd met het toekennen van een aanvullende schadevergoeding van 21.781,45, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 5 oktober 1994, aan Reliant Energy Power Generation Benelux B.V. (voorheen N.V. Energieproduktiebedrijf UNA). Reden voor genoemde schadevergoeding is dat de gemeenteraad op 5 oktober 1994 op verzoek van Rijkswaterstaat besloot de destijds bestaande toegangsweg naar de elektriciteitscentrale aan de Hemweg aan het openbaar vervoer te onttrekken.

Financiën

Het college neemt kennis van de bestuurlijke rapportage van de derde monitor van het BTW Compensatiefonds (BCF). De Wet op het BCF is op 25 januari 2002 aangenomen door de Tweede Kamer en heeft onder andere tot doel om de uitvoering van de BTW-regeling te vereenvoudigen en (ongewenste) BTW-constructies te voorkomen. Het college heeft het Bureau BCF ingesteld om de voortgang bij de invoering van het BCF in 57 gemeentelijke organisaties te begeleiden. De ontwikkelingen bij de stadsdelen, diensten en bedrijven worden regelmatig gepeld. De resultaten van de peilingen worden gepresenteerd in een aantal BCF-monitoren. De eerste en tweede BCF-monitor zijn gehouden tijdens de eerste fase van het BCF-programma, de 'Verkenning en Planvorming'-fase. De derde monitor is gehouden tijdens de tweede fase van het BCF-programma, de 'Voorbereiding en Bouw'-fase. In de derde monitor wordt nog maar met 41 van de 57 gemeentelijke organisaties een monitorgesprek gevoerd. Bij de organisaties die zijn afgevallen, is tijdens de gesprekken gebleken dat deelname aan het BCF-project niet noodzakelijk is. Uit de derde monitor is gebleken dat voor 25 van de 41 organisaties de projectvoortgang volgens planning verloopt. Bij de overige 16 organisaties (vooral stadsdelen) verloopt de voortgang moeizamer. Voor 12 van deze organisaties adviseert het Bureau BCF om tot inhuur van externe deskundigen over te gaan. De monitor wordt ter kennisneming naar de leden van de raadscommissie gestuurd.

Sport

Het college heeft ingestemd met de toekenningen en afwijzingen van een aantal aanvragen voor het Sportaccommodatiefonds. Aan het stadsdeel ZuiderAmstel wordt 418.039 toegekend voor de nieuwbouw van de sportzaal van de Sint Jozefschool. Het stadsdeel Amsterdam-Noord krijgt 760.386 om de nieuwbouw van de sportzaal van het Bredero-college te bekostigen en het stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld krijgt een aanvullende bijdrage van 9.075,- voor de verbouwing van het Velodrome. De subsidieaanvragen van de tennisvereniging Osdorp en de stichting Amsterdamse Beach Sporten worden afgewezen. Behandeling in de raadscommissie is op 8 januari.

Grondzaken

Het college heeft de directeur Gemeentelijk Ontwikkelingsbedrijf (voorheen Gemeentelijk Grondbedrijf) gemachtigd voor de uitvoering van de 'herprofilering ArenA Boulevard in het Centrumgebied Amsterdam Zuidoost'. Het werk wordt opgedragen aan de laagste inschrijver.

Het college heeft besloten de kosten voor de sanering en de planontwikkeling van het Polderweggebied voor maximaal 2 miljoen euro tijdelijk te dekken uit het UNA-fonds. Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor het Polderweggebied wordt door het college in 2003 aan de raadscommissie en aan de gemeenteraad voorgelegd, hoewel er misschien nog geen duidelijkheid over de bijdrage van het Rijk is verkregen. Mocht in maart/april 2003 nog onzeker zijn wat de opstelling van het Rijk is met betrekking tot de bijdrage heeft het college besloten om de mogelijke risico's mee te nemen bij de opstelling van de Voorjaarsnota, waarbij in eerste instantie wordt gekeken naar de Woningbouwmiddelen en/of programmatische middelen. De besluiten van het college zijn genomen om de gebiedsontwikkeling Polderweggebied te kunnen voortzetten.

Ruimtelijke Ordening

Het college heeft kennis genomen van de kwartaalrapportage IJburg, derde kwartaal 2002. Hierin is onder meer opgenomen dat de woningmarkt niet verbeterd is ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Hierdoor blijven de verkoopcijfers van het woningaanbod op het Haveneiland West tegenvallen. Verder zijn de twee bruggen voor het Haveneiland West in aanbouw genomen en is voor 6 miljoen euro aan verplichtingen aangegaan voor de uitvoering.

Stadsvernieuwing

Het college stemt in met de raadsvoordracht over het Stedelijke Vernieuwingsplan Indische Buurt (stadsdeel Zeeburg). Het plan zet in op verbetering van de openbare ruimte, verhoging van de kwaliteit van de woningvoorraad, economische opwaardering van de buurt, branchering van de winkels in de Javastraat, opknappen van het bedrijventerrein Cruquius en ontwikkelen van het Nieuwe Diep. Het college stemt ook in met de financiële consequenties van het plan. Hiermee krijgt het stadsdeel voorrang op de subsidiebudgetten en toegang tot het stedelijk budget voor verhuis- en herinrichtingskostenvergoedingen. Behandeling in de raadscommissie is op 29 januari en in de gemeenteraad op 5 maart.

Verkeer, Vervoer en Infrastructuur

Het college heeft besloten om twee overeenkomsten met Rijkswaterstaat aan te gaan om de 'Duivendrechtsebrug' en de 'Buiksloterdraaibrug' in eigendom, beheer en onderhoud over te nemen. In beide overeenkomsten wordt, buiten de bereidheid van de gemeente Amsterdam tot overname van de bruggen, omschreven wat de aard van het werk voor beheer en onderhoud is en wat de jaarlijkse vergoedingen zijn. De raadscommissie heeft kennis genomen van dit besluit.

Het college heeft kennis genomen van de voortgangsrapportages verlenging Amstelveenlijn naar Westwijk over het 2e en 3e kwartaal van 2002. Hieruit blijkt dat door prijspeilindexeringen en andere onvoorziene problemen vertraging is opgelopen en het beschikbare budget is overschreden. De gemeenteraad heeft hierop besloten om een aanvullend krediet beschikbaar te stellen, waarvan het college kennis heeft genomen. Behandeling in de raadscommissie is op 9 januari.

Zeehaven

Het college heeft kennis genomen van de intentieverklaring met de gemeente Coevorden om samen te werken in de ontwikkeling van een regionaal overslag centrum (ROC) in Coevorden en dat de intentieverklaring op 4 december 2002 door de wethouder Zeehaven is ondertekend. In de verklaring zijn als belangrijkste punten de bereidheid tot samenwerking en een toekomstig aandeelhouderschap van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam (GHA) beschreven. De directeur GHA is gemachtigd tot de verdere uitvoering van de intentieverklaring. Behandeling in de raadscommissie is op 30 januari.

Het college heeft kennis genomen van het verslag van het werkbezoek van de wethouder Zeehaven aan Ghana van 22 t/m 27 oktober 2002. Tussen Amsterdam en Ghana bestaan nauwe banden. Ghana is een van de belangrijkste cacaoproducerende landen en de Amsterdamse haven geldt als 's werelds grootste cacaohaven. Uit gesprekken tussen de koning, de vice-president en enkele ministers van Ghana en de wethouder Zeehaven is duidelijk geworden dat men openstaat voor een nauwe samenwerking op maatschappelijk gebied en havengerelateerde onderwerpen.

B-BESLUITEN (routinematig; geen stukken)

Algemene Zaken

* Verzamelbesluit over benoeming ambtenaar, resp. buitengewoon ambtenaren burgerlijke stand.

Personeel en Organisatie

* Brief over beslissing op bezwaar. * Brief over bezwaar.

Juridische Zaken

* Advies over bezwaarschrift.

Financiën

* Besluit over definitieve aanwijzing over beheer begrotingsposten.

Sociale Zaken

* Beschikking op bezwaarschrift.

Werkgelegenheid

* Besluit over beschikking tot vaststelling indicatie op grond van art. 11 Wet Sociale Werkvoorziening. * Besluit over vaststelling subsidie 2002.

Openbare Ruimte en Groen

* Twee besluiten over definitieve vaststelling subsidie 2001.

Grondzaken

* Besluit over continuering bewaking.

Ruimtelijke Ordening

* Twee besluiten over positieve advisering aan Gedeputeerde Staten.

Zorg

* Besluit over opdrachtverstrekking. * Besluit over afwijzing subsidieaanvraag.

Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingscentrum.

© Gemeente Amsterdam