Provincie Flevoland



Eerste openbare aanbesteding voor streekvervoer rond Almere

Snelle en rechtstreekse verbindingen met Amsterdam, modernere bussen, betere reisinformatie, een gegarandeerde zitplaats voor alle reizigers en bussen met lage instap. Deze kwaliteitsverbeteringen verwacht de provincie Flevoland te behalen met de eerste openbare aanbesteding van het streekvervoer. De eerste openbare aanbesteding betreft het streekvervoer rond Almere voor de periode 2004 tot 2010.

De procedure voor het openbaar aanbesteden van het streekvervoer rond Almere start in de eerste helft van 2003. De provincie nodigt vervoersbedrijven uit om een aanbieding te doen en de vervoerder die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt, mag voor een periode van 6 jaar het openbaar vervoer verzorgen. Hoofddoel van deze nieuwe werkwijze is beter openbaar vervoer zonder dat de kosten stijgen voor de provincie.

Speerpunten voor de aanbesteding zijn:

* Snelle en rechtstreekse verbindingen met Amsterdam Amstel en Zuidoost, in ieder geval in de spits en bij voldoende reizigers de hele dag.

* Verbetering van het materieel en de informatievoorziening, met name op de verbindingen tussen Almere Haven en Amsterdam Amstel en Zuidoost.

* Zitplaatsgarantie.

* Stapsgewijze verbetering van de toegankelijkheid van het materieel.

* Duidelijke en toetsbare normen aan de dienstuitvoering, met sancties indien de vervoerder niet aan de eisen voldoet.

Doordat komend jaar de zogenaamde Gooiboog wordt opgeleverd, kunnen treinreizigers vanuit Almere vanaf december 2003 rechtstreeks met de trein naar Utrecht Centraal. Door deze nieuwe treinverbinding wordt de bestaande busverbinding van Almere Stad naar Naarden-Bussum (lijn 155) overbodig. Ook deze wijziging wordt bij de aanbesteding meegenomen.

De aanbesteding van het openbaar streekvervoer rond Almere door de provincie vindt vrijwel gelijktijdig plaats met het aanbesteden van de stadsdiensten door de gemeenten Almere en Lelystad. Het overig openbaar vervoer in Flevoland wordt een jaar later aanbesteed.

De provincie Flevoland heeft de belangrijkste voorwaarden die worden gesteld aan het streekvervoer rond Almere in een programma van eisen gezet. Dit programma van eisen is nog niet definitief. In overleg met belangenorganisaties worden de komende maanden de puntjes op de i gezet.