FNV

Verwarring over project langdurige WAO'ers

De FNV wil dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) snel duidelijkheid geeft over het plan om langdurige WAO'ers beneden de 55 jaar verplicht te reïntegreren. Uitlatingen van UWV-directeur Joustra in De Volkskrant en een persbericht van het instituut zelf, zaaien verwarring, zo schrijft de FNV aan het UWV. Het instituut dat onder meer de WAO-uitkering verzorgt, kondigde afgelopen weekend aan een pilot met langdurige WAO'ers te starten. In de regio's Maastricht, Hengelo en Alkmaar worden 1500 arbeidsongeschikten opgeroepen voor een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden tot werkhervatting. Volgens Joustra is de oproep "niet vrijblijvend" en zijn de WAO'ers "verplicht" ondersteuning van een reintegratiebedrijf te accepteren.

FNV-bestuurder Agnes Jongerius: "Ik vind het uitstekend dat het UWV het aan het werk helpen van de arbeidsongeschikten serieus ter hand gaat nemen en mensen niet slechts oproept voor een herkeuring. Veel WAO'ers zitten thuis terwijl ze zelf nog genoeg mogelijkheden zien. Maar het UWV zorgt wel voor onrust door te suggereren dat mensen het recht op een uitkering verliezen als zij het oneens zijn met het reïntegratieplan van het UWV."

Volgens Jongerius heeft het UWV geen wettelijke mogelijkheden de uitkering in te trekken: "Het gaat immers om volledig arbeidsongeschikten".

8 januari 2003