Gemeente Leeuwarden

Gladheidsbestrijding in Leeuwarden

Ook in deze dagen van vorst is er vaak spraken van gladheid. Daarom is het goed om te weten hoe de gladheid bestreden wordt; uitgangspunt is uiteraard om gevaarlijke situaties voor bewoners en verkeer zo veel mogelijk te voorkomen. s Winters staan dag en nacht 14 medewerkers van Fryslân Miljeu klaar om de gladheid te bestrijden. De winterdienstcoördinator van Fryslân Miljeu bepaalt het moment van strooien op basis van de voorspellingen van de meteorologische dienst van de luchtmachtbasis, berichten van de meldkamer van de politie, een elektronisch detectiesysteem en waarneming van de medewerkers van Fryslân Miljeu zelf.

Niet alle straten in Leeuwarden worden gestrooid. Of wegen en fietspaden al dan niet gestrooid worden heeft te maken met:
* het belang van een dergelijke weg. Overwegingen hierbij zijn: Is het een doorgaande, belangrijke weg? Zijn er andere wegen in de buurt die dezelfde functie vervullen?
* de effectiviteit van het strooien. Met als belangrijke overweging dat het geen zin heeft om een weg te strooien als deze niet genoeg gebruikt wordt. IJs of sneeuw smelt niet als het zout niet genoeg wordt 'ingereden'. Er moet dus voldoende verkeer zijn.
* de financiële middelen. Belangrijke overweging hierbij is dat het een vermogen zou kosten als alle wegen in de gemeente gestrooid zouden worden.

De strooiroutes worden in de volgende volgorde gereden:
1. toegangswegen naar het MCL, politiebureau, brandweer, busstation, NS-station;

2. aan-/en afvoerwegen van Leeuwarden en de dorpen, inclusief busroutes naar Leeuwarden, de betreffende fietspaden en een aantal bruggetjes en tunnels;

3. de hoofd- en doorgaande wegen (rondweg);
4. een groot deel van het centrumgebied binnen de stadsgrachten;
5. de wijkontsluitingswegen, inclusief busroutes en de wegen op het industrieterrein;

6. doorgaande (niet recreatieve) fietspaden en ventwegen;
7. toegangswegen naar de twee gemeentelijke begraafplaatsen.
De prioriteiten binnen de routes zijn afhankelijk van de mate van gladheid en het tijdstip waarop de gladheid zich aandient.

Fryslân Miljeu probeert het gladheidsplan zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren, maar kan natuurlijk nooit voorkomen dat het slecht weer wordt. Mocht u klachten hebben over de uitvoering van het gladheidsplan dan kunt u terecht bij Fryslân Miljeu Noordwest BV, telefoonnummer: 0900-2100215.