Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

IGZ moet vaker onverwacht inspecteren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet vaker onaangekondigd bij ziekenhuizen en zorginstellingen langs gaan, vindt staatssecretaris Ross.

De inspecteurs moeten desnoods s nachts over het hek binnenkomen. Als je als inspecteur voor de gezondheidszorg ruim van tevoren laat weten dat je langskomt, dan zorgt het ziekenhuis of de zorginstelling wel dat alles keurig in orde is, zei Ross vandaag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de IGZ in Utrecht. Je loopt de kans dat je geen compleet beeld van de werkelijkheid krijgt.

Inspecteurs moeten volgens Ross ook, vaker dan tot nu toe, met artsen, de verpleegkundigen en ander personeel praten. De mensen op de werkvloer weten immers het beste wat er in een instelling speelt. Als het aan de staatssecretaris ligt, wordt de geheimhoudingsplicht van klachtencommissies van zorginstellingen opgeheven. Ook zou de IGZ regelmatig bij de patiƫntenorganisaties moeten informeren hoe het met de kwaliteit van de zorg is gesteld.

Onder het motto gedogen is uit, handhaven is in, pleitte Ross in haar nieuwjaarstoespraak ook voor meer bestuursrechtelijke bevoegdheden, zodat de IGZ zijn functie als gezondheidspolitie beter kan waarmaken. De leeuw kan dan niet alleen hard brullen, hij kan ook bijten. Daarmee sluit de staatssecretaris zich aan bij eerdere uitlatingen van inspecteur-generaal Kingma.