Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 8 januari 2003

Reactie PvdA op aangepaste doorrekening CDA-programma

Het CDA keert op haar schreden terug en neemt nu nadrukkelijk afstand van het Strategisch Akkoord dat eerder met de VVD en de LPF werd gesloten. De OZB blijft gehandhaafd en het kwartje van Kok gaat in een fonds zoals de PvdA al eerder voorstelde. Het CDA wil nu ook meer investeren in natuur.

Op geen enkele manier komt het CDA echter de sociale partners tegemoet. Een meerjarig sociaal akkoord lijkt daarmee kansloos. Waar de PvdA loonmatiging juist wil uitlokken door 2 miljard lastenverlichting. Het is dan wel erg optimistisch om 2,8 miljard als opbrengst van loonmatiging in te boeken. Alleen als je er zo voorzichtig mee omgaat als de PvdA dan ben je echt financieel degelijk bezig.

De extra uitgavenpost van 1 miljard voor de zorg is onvoldoende. 1 miljard compensatie voor de zorglasten lijkt nieuw, maar dit is nodig omdat het CDA de OZB niet verlaagd, die juist voor de zorglastencompensatie nodig was. Per saldo wordt nog steeds onvoldoende gecompenseerd voor de privatisering van het zorgstelsel. De mensen zullen de veel hogere premie dus toch zelf moeten betalen. Dat is dus geen koopkrachtgarantie voor de privatisering bij de zorg.

Wouter Bos: "Wij vinden dat Nederland zijn huishouding structureel op orde moet hebben. De PvdA komt in 2007 uit op een structureel financieringsoverschot van +0,3% bij het voorzichtige scenario, maar op het structurele groeipad (economische groei van +0,25% per jaar) zal het saldo nog met 0.4 % extra kunnen verbeteren. Er is dus geen sprake van dat de PvdA in 2007 op een tekort zal uitkomen, zoals CDA en VVD zeggen. Dat is gewoon niet waar."

"Nu gaat het slechter met de economie, andere jaren gaat het beter. Het slechtste wat je kunt doen is in paniek raken. Daarom moet je kijken naar het structurele financieringssaldo. Een gerichtheid op het feitelijke financieringssaldo in 2007 leidt tot korte termijn beleid en budgettair paniekvoetbal. Er zijn allerlei mogelijkheden, bv. uitgaven een maand later doen, en dan kan je een gunstig saldo laten zien, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat er om dat wij in Nederland de boel structureel op orde hebben".

De PvdA heeft wel een aantal zorgen over het CDA-programma: Allereerst constateert de PvdA dat het CDA de economie niet stimuleert. Het CDA wil de lonen matigen maar heeft niets te bieden aan werkgevers en werknemers. Je kunt werknemers niet vragen in te leveren als er niets tegenoverstaat en dat is nu het geval. Het CDA blijft onverdroten doorgaan met de privatisering van het zorgstelsel en biedt onvoldoende compensatie voor de verdubbeling van de ziekenfondspremies. Bovendien moeten die premies nu nog hoger volgens Balkenende om de wachtlijsten in de zorg aan te pakken.