Politie Midden- en West Brabant

Project "Veilig uitgaan met jongeren" wint Johan Cloinprijs

BERGEN OP ZOOM

Politieteam Bergen op Zoom Zuid heeft, dankzij haar wijkagent Andr Melsen, met het project "Veilig uitgaan met jongeren" de Johan Cloinprijs gewonnen; een prijs die jaarlijks op initatief van de korpsleiding van de Politie Midden en West Brabant wordt uitgereikt aan politiemensen in het korps die vernieuwend werk hebben verricht of aan een vernieuwend project hebben gewerkt. De prijs bestaat, naast een sculptuur en een oorkonde, uit een geldbedrag van 2500 euro, dat besteed zal worden binnen de kaders van het project.

In de laatste vier maanden van 2002 hebben achttien jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar in het kader van het Jaar tegen Zinloos Geweld in Bergen op Zoom de politie vergezeld bij het project Veilig Uitgaan. De jongeren, waaronder zich 6 jongedames bevonden, hebben zich vrijwillig bij de politie aangemeld en zijn tussen 22.00 en circa
01.00 uur bij toerbeurten iedere zaterdagavond mee de binnenstad van Bergen op Zoom ingegaan, om ook eens door de bril van de politie het uitgaansleven in hun stad te aanschouwen.

De jury heeft besloten de prijs juist aan dit innovatieve project toe te kennen, enerzijds omdat het project wederzijds begrip kweekt voor politie en jongeren en anderzijds omdat het project gekenmerkt wordt door haar eenvoud en brede toepasbaarheid. Daarnaast acht de jury het thema "zinloos geweld" een thema dat een groot maatschappelijk belang heeft en een thema dat met name ook van belang is voor jongeren.

Andr Melsen, wijkagent van de Bergse Plaat, en werkzaam bij het team Bergen op Zoom Zuid, nam het initiatief voor de actie. "In mijn werk als wijkagent ervaar ik dagelijks hoe belangrijk het is jongeren actief bij het politiewerk te betrekken. En omdat ik regelmatig op de been ben tijdens het project Veilig Uitgaan, weet ik dat je juist tijdens deze diensten heel veel te maken krijgt met diezelfde jongeren. Toen was het idee eigenlijk snel geboren."

De gemeente Bergen op Zoom ondersteunde het initiatief direct. "Ze stelden ook voor alle vrijwilligers baseballcaps ter beschikking met het overbekende lieveheersbeestje, zodat de jongeren tijdens hun ronde in de binnenstad herkenbaar zijn."

Sinds oktober 1999 draait, in navolging van het opgedane succes in de binnenstad van Roosendaal, ook in Bergen op Zoom het project Veilig Uitgaan. Het is een samenwerkingsverband tussen de 8 politieteams in het district Bergen op Zoom, waarbij in Roosendaal iedere vrijdag 6 en iedere zaterdag 8 politiemensen speciaal voor dit project worden ingezet. In Bergen op Zoom draait het project op zaterdag en zijn 10 politiemensen vrijgemaakt voor het begeleiden van het uitgaanspubliek.

Binnenkort zal, in nauwe samenspraak met de Jeugdraad in Bergen op Zoom, die het project "Veilig uitgaan met jongeren" mede mogelijk heeft gemaakt, worden gevalueerd wat voor alle partijen de toegevoegde waarde van het project is geweest. Aansluitend zal worden bekeken of het project navolging verdient.

Bron: Manon Ostendorf