Gemeente Breda

Persberichten

08-01-2003

Boomverjonging park Valkenberg

In het Valkenberg staan zes grote bomen die vanwege zware schimmelaantastingen binnenkort verwijderd moeten worden. Deze bomen zijn onderdeel van een groep van acht waarvan enkele maanden geleden al twee bomen via een noodkap zijn verwijderd. Er komen nieuwe bomen voor in de plaats. Ook gaat de gemeente op de plaats waar Topolis heeft gestaan vier bomen terugplanten. Alle te planten bomen hebben een fors formaat en er worden meer gevarieerde boomsoorten geplant dan er nu in het park staan.

Veel bomen in het Valkenberg zijn erg oud en vragen voortdurend om een zorgvuldige inspectie. Het is dan ook onvermijdelijk dat steeds opnieuw bomen worden ontdekt die aan het einde van hun leven zijn. Soms is het verval zo snel gegaan, of heeft een storm zulke zware schade aangericht, dat een noodkap noodzakelijk is.

In de maand mei is bij een inspectie gebleken dat acht bomen geveld moeten worden. Hiervan bleken er twee in zon slechte conditie te zijn en zon gevaar op te leveren voor de parkbezoekers dat ze onmiddellijk geruimd moesten worden.
De zes andere bomen kunnen op een normale manier worden geveld. Dit gaat binnen nu en vier weken gebeuren. Door deze langere termijn is het mogelijk de minst ongunstige weersomstandigheden te kiezen waaronder de bomen geveld gaan worden. De gemeente wil hiermee het gras zoveel mogelijk sparen.

De bomen waar het om gaat zijn:
. een beuk bij het wandelpad dat langs het beeld van Hercules loopt, niet ver van het
hoofdwandelpad;
. een paardekastanje die staat bij de splitsing van het wandelpad bij de ingang van de
Catharinastraat;
. een paardekastanje bij de ingang van de Kennedylaan; . een zilveresdoorn die langs het hoofdwandelpad staat, op ongeveer 75 meter vanaf de
ingang van de Kennedylaan;
. een amerikaanse eik op het gazon achter het Begijnhof, halverwege beide hoofdpaden;
. een paardekastanje bij de tweede splitsing, gezien vanaf het Baroniemonument richting
Kasteelplein.

De bomen die door de bouw van Topolis zijn verplant (een ginkgo, twee linden en een beuk) blijven op hun nieuwe plek in het park staan. Op de plaats waar Topolis heeft gestaan plant de gemeente vier extra bomen.
Resultaat is dat het aantal bomen iets groter wordt en vooral dat het Valkenberg ook over 100 jaar verzekerd is van een gezond boombestand. Ondertussen blijft de gemeente de bomen zorgvuldig inspecteren.

Breda, 8 januari 2003