Gemeente Amersfoort

Basisschool De Meander heeft er een toren bij

datum: 7 januari 2003

Openbare basisschool De Meander in Kattenbroek heeft er een bijzonder gebouw bijgekregen. Het gaat om een uitbreiding met vier klaslokalen en verschillende ruimtes voor buitenschoolse opvang. Woensdag 8 januari verhuizen kinderen en leerkrachten naar het nieuwe gebouw.

De uitbreiding heeft de vorm van een ronde toren van drie bouwlagen. De twee onderste verdiepingen herbergen elk twee lokalen. De bovenste verdieping is bestemd voor twee groepen kinderen die deelnemen aan de buitenschoolse opvang (BSO). Het nieuwe gedeelte is verbonden met het hoofdgebouw van De Meander. Dit heeft als voordeel dat de kinderen ook gebruik kunnen maken van de voorzieningen in het hoofdgebouw. De buitenkant is van rode baksteen. Binnen heeft de architect gekozen voor het beschilderen van deuren en wanden in frisse, uitgesproken kleuren. De uitbreiding is tot stand gekomen in goede samenwerking tussen bestuur en directie van De Meander, Stichting Welzijn Amersfoort, de NV SRO, de architect en de gemeente. Op woensdag 8 januari gaan vier groepen vanuit de schoolwoningen aan de Engweg in Hoogland over naar het nieuwe gebouw.

Bijzonder aan de opzet is dat de school en de buitenschoolse opvang over en weer gebruik gaan maken van elkaars voorzieningen. De BSO-etage beschikt over twee huiskamers, een rustruimte, een handenarbeidlokaal, een keuken en een binnenplein. De school heeft daarmee onder schooltijd de beschikking over spreekkamers en kan met groepjes kinderen handenarbeiden en koken. De BSO kan op zijn beurt het speellokaal en de computers van de school gebruiken.

Het oorspronkelijke schoolgebouw werd 12 jaar geleden gebouwd naar een ontwerp van KuiperCompagnons, bureau voor ruimtelijke ordening en architectuur uit Rotterdam. De uitbreiding is ook van de hand van dit bureau. Ashok Balothra van KuiperCompagnons was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig concept van Kattenbroek

Basisscholen Gabrie Mehen en De Breede Hei zijn in 2001 en 2002 ook elk uitgebreid met 4 lokalen. Met de uitbreiding van De Meander is de capaciteit in Kattenbroek nu toegenomen met 12 leslokalen.