Gemeente Amersfoort

Uitbreiding Cavaleriemuseum met gebouw voor historische voertuigen

datum: 7 januari 2003

Het Museum Nederlandse Cavalerie is bezig met de tweede fase van een vernieuwingsproject. Het gaat hierbij om de inrichting van een tweede museumgebouw voor de expositie van de deelcollectie historische cavalerievoertuigen met daarbij behorende voorwerpen. Burgemeester en wethouders stellen 15.000 euro beschikbaar als bijdrage in de kosten van de tweede fase.

Prins Willem van Oranje gaf in 1573 opdracht tot de oprichting van een eenheid Cavalerie. Het Museum Nederlandse Cavalerie brengt de geschiedenis van de cavalerie vanaf dat jaar tot heden in beeld. Het toont de middelen, technieken en procedures die de cavalerie meer dan vier eeuwen gebruikte. De eerste fase van het vernieuwingsproject werd in 1998 afgerond. In een gerenoveerd en tot museum geschikt gemaakt gebouw op het terrein van de Berhardkazerne is een expositie van kleinere voorwerpen te zien. De gemeente gaf in de eerste fase een bijdrage van 25.000 gulden.

De deelcollectie historische cavalerievoertuigen bestaat uit vrijwel alle typen gevechtsvoertuigen die de cavalerie van voor de Tweede Wereldoorlog tot heden gebruikte. Die voertuigen kan het museum nu maar beperkt aan bezoekers tonen. Voor de expositie hiervan draagt de Koninklijke Landmacht een tweede gebouw aan het museum over. Dit gebouw is kort voor de Tweede Wereldoorlog als een van de eerste gebouwen van de Bernhardkazerne gebouwd voor het 2e Eskadron Pantserwagens. Door herbestemming als museumgebouw blijft deze historische garage bewaard voor de komende generaties.

De vrijwilligers van het museum zetten zich enorm in voor het vernieuwingsproject. Zij besparen door zelfwerkzaamheid in de tweede fase 145.000 euro. Het project wordt verder bekostigd door bijdragen van stichtingen, particulieren en bedrijven. Met de bijdrage van 15.000 euro van de gemeente is de totale financiering rond. Het college stelt dit bedrag beschikbaar, omdat het museum door het educatief-recreatieve museale karakter bijdraagt aan de toeristische aantrekkelijkheid van Amersfoort. Historische cavalerievoertuigen trekken bezoekers aan die anders niet zo makkelijk een museum bezoeken. Het is alleen jammer dat het museum in het weekend gesloten is. Juist op zaterdag en zondag hebben veel mensen tijd voor recreatie en museumbezoek. Daarom verzoekt het college de Stichting Museum Nederlandse Cavalerie om te proberen het museum ook regelmatig in het weekend voor publiek open te stellen.