Gemeente Amersfoort

Nieuwe locatie voor het Zorgloket

datum: 7 januari 2003

Het college van B&W heeft besloten om het Zorgloket vanaf 1 april 2003 onder te brengen bij het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO). De verwachting is dat wanneer het Zorgloket en het RIO in hetzelfde gebouw zitten de communicatie en samenwerking tussen beide organisaties verder verbeteren waardoor er veel tijd- en kwaliteitswinst valt te behalen. De gemeente zal voor de uitvoering van het voorstel in overleg treden met het RIO om te komen tot een dienstverleningsovereenkomst.

Een van de belangrijkste redenen om het Zorgloket te verplaatsten naar het RIO is het feit dat de meeste (aan-)vragen die binnenkomen bij het Zorgloket, bestemd zijn voor het RIO. Een andere reden is dat het college meent dat door deze constructie de zogenaamde geïntegreerde indicatiestelling beter vorm kan krijgen. Geïntegreerde indicatiestelling houdt in dat alle hulpvragen van een cliënt in samenhang met elkaar worden vastgesteld.

Het Zorgloket Amersfoort bestaat sinds 1998. Bij het Zorgloket kunnen mensen terecht die om wat voor reden dan ook zorg nodig hebben. De medewerker van het Zorgloket probeert samen met de cliënt duidelijk te krijgen wat er precies nodig is (de zogenaamde vraagverheldering) en zorgt ervoor dat de cliënt bij de juiste organisatie terechtkomt. In veel gevallen stelt vervolgens het RIO vast welke zorg voor de cliënt gewenst/noodzakelijk is (de indicatie). Een cliënt kan meerdere soorten hulp of voorzieningen tegelijk nodig hebben. Bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, huishoudelijk hulp en een woningaanpassing. Het RIO neemt al deze verschillende vragen mee in de beoordeling: de geïntegreerde indicatiestelling.

Tijdelijk situatie
In 1998 is het Zorgloket in eerste instantie ondergebracht bij de gemeente. Dat bleek uiteindelijk niet de juiste plek. Naar aanleiding van een tweetal onderzoeken werd besloten om het fysieke Zorgloket tijdelijk op te heffen en het telefoonnummer door te schakelen naar het Gewest (uitvoerder van de Wet Voorzieningen Gehandicapten) en het RIO (Regionaal Indicatie Orgaan).
Cliënten die op dit moment met het Zorgloket bellen worden via een bandje met keuzetoetsen doorgeleid naar het Gewest, het RIO of de Regiotaxi. Deze situatie zal blijven bestaan tot 1 april 2003.