Gemeente Amersfoort

Opvang en begeleiding jonge asielzoekers voortgezet

datum: 7 januari 2003

De gemeente Amersfoort wil de bestaande extra ondersteuning voor jonge asielzoekers voortzetten. Zij kent hiervoor een subsidie van 18.750 euro toe aan de Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk Amersfoort (NVA). Hiermee kunnen in 2003 ongeveer 25 jonge vluchtelingen worden begeleid.

In het verleden vielen Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA's) die achttien jaar werden tussen wal en schip omdat zij niet langer onder de voogdij van de Stichting NIDOS vielen, terwijl ondersteuning vaak nog wel nodig was.
Sinds januari 2001 begeleidt NVA deze zogenaamde ex-AMA's met succes. De begeleiding bestaat uit intensieve, individuele maatschappelijke begeleiding door een vaste contactpersoon, uit juridische begeleiding op afroep en uit het openstellen van een dagelijks spreekuur voor deze jongeren.
De vaste contactpersoon biedt praktisch hulp bij het zoeken van woonruimte, het inrichten van de kamer en het zelfstandig voeren van een huishouding. Daarnaast is er veel aandacht voor het opbouwen van een sociaal netwerk. Bij psychische problemen zorgt de begeleider voor goede doorverwijziging naar de juiste instelling. De juridische begeleiding bestaat met name uit het ondersteunen van de ex-AMA tijdens de procedure om een verblijfsdocument.

In de afgelopen twee jaar hebben in totaal 40 ex-AMA's een beroep gedaan op de hulp van NVA. Een groot deel van hen (75%) was afkomstig uit Afrikaanse landen. Dit zijn met name de landen die getroffen worden door burgeroorlogen en waar naar verluid het aantal kindsoldaten erg hoog is.
Inmiddels hoeven 11 ex-AMA's geen beroep meer te doen op de extra ondersteuning omdat ze voldoende zelfredzaam zijn geworden.

De NVA verwacht in 2003 ongeveer 25 ex-AMA-s een beroep zal doen op de begeleiding. Daarna zal dat aantal waarschijnlijk afnemen vanwege een lagere instroom.