Gemeente Amersfoort

Overdracht stadswateren Amersfoort aan Waterschap Vallei & Eem

datum: 7 januari 2003

Het college van Burgemeester en Wethouders is van plan het eigendom en onderhoud van alle grotere watergangen in de stad met terugwerkende kracht per 1 januari 2003 over te dragen aan het waterschap. Deze zogenaamde primaire watergangen zorgen voor de afvoer van overtollig regenwater. De gemeente en het waterschap zijn het erover eens dat het onderhoud daarvan beter past in het takenpakket van het waterschap. De kleinere (tertiaire) watergangen blijven wel in eigendom en onderhoud bij de gemeente.

Beheer van de waterkwantiteit
In 1992 is de huidige Waterschapswet in werking getreden. Volgens deze wet is het beheer van de waterkwantiteit van het stedelijke water een taak van de regionale waterbeheerder. In Amersfoort is dat Waterschap Vallei & Eem. De verantwoordelijkheid voor het beheer van de waterkwaliteit ligt al veel langer bij het waterschap; sinds begin jaren 70. Taken die vallen onder het beheer van de waterkwantiteit zijn bijvoorbeeld de zorg voor het oppervlaktewater, het peilbeheer, het onderhoud en de handhaving in het kader van de Keurverordening van het waterschap. Sinds het beheer van de waterkwantiteit een taak van het waterschap is geworden, is een groot aantal gemeenten in Nederland bezig met de overdracht van hun grotere stadwateren aan de waterschappen. Zo ook de gemeente Amersfoort.

Onderhoud van de watergangen
De gemeente en het waterschap hebben afgesproken het onderhoud zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Daarbij wordt voor zowel de grotere als de kleinere watergangen uitgegaan van het onderhoud zoals dat op dit moment is vastgesteld. Er zijn afspraken gemaakt om de achterstanden in het onderhoud van verschillende watergangen de komende jaren te gaan oplossen. De gemeente zal het waterschap daartoe een eenmalig bedrag van ongeveer 2,5 miljoen euro betalen. Het gaat met name om baggerwerkzaamheden en vervanging van beschoeiingen.

Overeenkomst
Naar verwachting zal de overeenkomst tussen de gemeente en het waterschap eind februari kunnen worden getekend, als de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap akkoord zijn.