Gemeente Amersfoort

Hoofdlijnen Wijkgericht Werken 2003-2007

datum: 7 januari 2003

Het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort heeft vanmorgen 4 besluiten genomen die betrekking hebben op het verbeteren van de leefbaarheid in Amersfoort.
De belangrijkste hiervan is de nota Werk in Uitvoering: gebiedsgericht doorwerken in Amersfoort. De anderen staan direct hiermee in verband, dat zijn: Project 'Aansprekende afspraken', Wijkprogrammaboeken en wijkwijzers 2003 en Campagne Zomerschoon.

Werk in uitvoering; gebiedsgericht doorwerken in Amersfoort Op 16 januari a.s. wordt een bijeenkomst georganiseerd voor de leden van alle wijkbeheerteams (WBT's). Zij kunnen dan hun mening geven over de nota 'Werk in uitvoering'. In dit voorstel staat hoe de gemeente de komende 4 jaar het wijkgericht werken wil aanpakken. De gemeente baseert deze aanpak op de resultaten het uitgebreide evaluatietraject '10 jaar wijkgericht werken'. De reacties van alle WBT-leden op de nota 'Werk in uitvoering' worden bij de definitieve notitie gevoegd. Het college zal dan eind februari op hoofdlijnen vaststellen hoe zij het leefklimaat in de Amersfoortse buurten en straten wil verbeteren. De nieuwe aanpak van het wijkgericht werken bestaat uit 3 uitvoeringsgerichte programma's;

1. Allemaal instappen! De vraag 'hoe krijgen we meer mensen actief betrokken bij hun woon en leefomgeving?' staat hierbij centraal. Hiervoor wordt een thematische, gebiedsgerichte en projectmatige aanpak voorgesteld: bewonersparticipatie nieuwe stijl.
2. Gebiedsgericht doorwerken. Hierbij staat het beter presteren op straat centraal. Professionele partners (RWA, SWA, corporaties, politie en SRO) gaan gebiedsgericht werken in plaats van wijkgericht. Zij pakken problemen aan op de schaal waarop ze spelen. Zonder perse een standaard overlegstructuur te hebben, maar door tehematisch en projectmatig met elkaar samen te werken.

3. Aansprekende afspraken. Bewoners moeten meer beseffen dat zij consument maar ook producent zijn van leefbare en veilige buurten. Voorstel is niet alleen een stedelijke aanpak of campagne te starten, maar vooral om concrete maatregelen en initiatieven in buurten, straten, scholen en op verenigingen scholen te stimuleren en te faciliteren. Op deze wijze kunnen we met elkaar afspraken maken over het gebruik van de openbare ruimte en de manier waarop we met elkaar omgaan.

Project Aansprekende afspraken
Het project 'Aansprekende afspraken' is een invulling van het programmapunt Aansprekende afspraken van de nota Werk in Uitvoering en van het Lokaal veiligheidsbeleid. De campagne richt zich op 't ondersteunen van gesprekken rond leefregels en omgangsvormen. In deze gesprekken onder leiding van ervaren gespreksleiders worden per discussiegroep een of enkele kernleefregels geformuleerd. Tevens wordt er gekozen voor een wijze waarop die leefregel wordt uitgedragen, bijv. door affiches, een concrete actie of op een andere wijze. Uitgangspunt is gesprekken met minimaal 20 verschillende organisaties/straten of buurten. De campagne duurt bijna een jaar en de resultaten van alle acties worden in december 2003 geëvalueerd. Joost Gruijters is aangetrokken om deze campagne te leiden. Hij heeft eerder voor de gemeente het project 'Iedereen doet mee' gedaan en is als 'Accommodatiescout' ingezet.

Wijkprogrammaboeken en wijkwijzers
Wijkprogrammaboeken
Bij de vernieuwde aanpak voor wijkgericht werken worden ook nieuwe instrumenten geïntroduceerd. Zo is voor elke wijk een wijkprogrammaboek en een wijkwijzer gemaakt.
De wijkprogrammaboeken zijn afgestemd met en bedoeld voor alle professionele betrokkenen bij het wijkgericht werken. In een wijkprogrammaboek staat de wijk kort beschreven en welke projecten het komende jaar worden opgepakt. De afdeling Wijkontwikkeling doen dit niet alleen, maar samen met hun collega's binnen de gemeente en met de partners in de wijken (bewoners, woningbouwcorporaties, winkeliers, scholen, SWA, politie, RWA en ROVA). De wijkprogrammaboeken voor de prioriteitswijken, Kruiskamp-Koppel, Randenbroek-Schuilenburg, Liendert-Rustenburg en Soesterkwartier, zijn uitgebreider dan die voor de beheerwijken (Nieuwland, Kattenbroek, Hoogland, Hooglanderveen, Vathorst, Schothorst, Zielhorst, Vermeer-, Berg en Leusderkwartier en Binnenstad).
Voor de prioriteitswijken wordt teruggegrepen op het al eerder vastgestelde (voor het Soesterkwartier nog vast te stellen) wijkperspectief. In het wijkprogrammaboek staan de hoofddoelstellingen uit het wijkperspectief vermeld, welke projecten zijn uitgevoerd, welke in voorbereiding zijn, wat voor ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, wat de aandachtspunten in die wijk zijn en welke nieuwe initiatieven in 2003 ontwikkeld worden. Voor de beheerwijken is per wijk een schets van de wijk gemaakt en zijn aandachtspunten voor 2003 in kaart gebracht.
In elk programmaboek zit een wijkwijzer. De programmaboeken liggen ter inzage bijhet meldpunt in de wijk en bij de Informatiewinkel in het Stadsinformatiecentrum De Observant, Stadhuisplein 7. En zijn telefonisch op te vragen via het secretariaat van afdeling Wijkontwikkeling
tel: 033 - 469 45 71of per e-mail: K. Smits @amersfoort.nl.

Wijkwijzer
Voor elke wijk is een wijkwijzer gemaakt. De wijkwijzer is een zeer toegankelijk publieksvriendelijke uitklapfolder waarop in een opslag te zien is wat er in de wijk in 2003 gaat gebeuren. Zowel de activiteiten van de gemeente als die van de andere partners in het wijkgericht werken staan er op. Het gaat hierbij om grote zichtbare projecten die op straat worden uitgevoerd. Het regulier onderhoud is niet in de wijkwijzer opgenomen. De wijkwijzers komen in de plaats van de wijkjaarprogramma's die voorheen jaarlijks gemaakt werden. De wijkwijzers zijn voor bewoners bedoeld en vanaf maandag 13 januari verkrijgbaar via het meldpunt in de wijk en bij de Informatiewinkel in het Stadsinformatiecentrum De Observant, Stadhuisplein 7.