Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dreigen met biologische wapens wordt streng bestraft (08/01/03)

In de nasleep van 11 september diende de N-VA op 24 oktober 2001 een wetsvoorstel in (doc. 1470/001) om de dreiging met een aanslag met biologische of chemische wapens of producten, op dezelfde wijze te straffen als dreiging met een aanslag met kernwapens, nl. met opsluiting.

Op zijn beurt diende minister van Justitie Verwilghen een jaar later (8 oktober 2002) een wetsontwerp in (2053/001) dat de verspreiding van stoffen (zoals witte poeders) die de vrees voor een aanslag kunnen teweegbrengen, bestraft.

N-VA-kamerlid Geert Bourgeois amendeerde het wetsontwerp van de minister aan de hand van zijn eigen wetsvoorstel. De Kamercommissie Justitie volgde de N-VA en kleurde het geamendeerde wetsontwerp vandaag unaniem goed.

In het ontwerp van de minister moest het gaan over het opwekken van vrees voor een aanslag waarop een criminele straf, d.w.z. minimaal vijf jaar opsluiting, gesteld is. De meeste aanslagen op eigendommen en ook een aantal aanslagen op personen (die bvb. ziekte of arbeidsongeschiktheid tot gevolg hebben) zijn evenwel niet strafbaar met criminele straffen. Door het amendement van Bourgeois wordt het opwekken van vrees voor een aanslag waarop een straf van ten minste twee jaar gevangenisstraf staat, strafbaar.

Een bijkomend amendement van Bourgeois werd eveneens aanvaard.

De dreiging met biologische of chemische wapens is tot op heden slechts strafbaar met een gevangenisstraf van 8 dagen tot drie maanden en met een geldboete van 26 tot 100 frank. De reële gevaren van het biologisch en chemisch terrorisme in acht genomen, is dit belachelijk laag.

Artikel 331bis van het Strafwetboek straft bedreiging met kernmateriaal met opsluiting. Dankzij een bijkomend amendement van Bourgeois wordt de bedreiging met biologische en chemische aanslagen op dezelfde wijze vervolgd en bestraft. De biologische en chemische dreiging is trouwens veel reëler dan de bedreiging met kernmateriaal. Dit werd recentelijk nog bewezen door de ontdekking in Londen door Scotland Yard van sporen van een dodelijk biologisch gif, Ricine.

Auteur:
Kamerfractie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be