Gemeente Barendrecht


Raadscommissies vergaderen

Middelen

Op woensdag 8 januari vergadert de commissie Middelen in het gebouw van Woningbouwvereniging Patrimonium aan de Londen 14-16. Aanvang 20.00 uur.

De agenda bevat onder meer de volgende punten:


-Vervolgtraject duale begroting

De griffier van deze raadscommissie is mevrouw M. Stolk, (0180) 698 402.

Spreekrecht

U kunt tijdens een commissievergadering inspreken naar aanleiding van een agendapunt. De maximale spreektijd is vijf minuten. Een verzoek tot spreken dient uiterlijk vóór 16.00 uur van de dag waarop de vergadering plaatsvindt te worden ingediend bij de secretaris van de commissie, zulks onder vermelding van het punt of de punten van de agenda van de openbare vergadering waarover men wil spreken.

Bouwen en Milieu

Voorgenomen vrijstelling

Burgemeester en wethouders van Barendrecht hebben het voornemen ten behoeve van onderstaand bouwplan vrijstelling van het geldende bestemmingsplan te verlenen op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. U kunt de stukken inzien bij de afdeling Bouwen en Milieu, Kamer E007. Inzagetermijn vier weken: van vrijdag 3 januari t/m donderdag 30 januari 2003 (tenzij anders vermeld). Tijdens de inzagetermijn kunt u een schriftelijke en gemotiveerde zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders.

1. IJsselstraat 2: plaatsen blokhut - dossier BA2002-391 (art. 19.3).

Inspraak op vrijstellingsverzoek

Burgemeester en wethouders geven een ieder de mogelijkheid om in te spreken op het vrijstellingsverzoek van Rodamco Nederland NV voor het gebruik van de passage over de Portlandse Baan als winkelpassage. Het plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan "Carnisselande-Zuid" maar past in het voorontwerp-bestemmingsplan "1e herziening bestemmingsplan Carnisselande-Zuid". Het college is voornemens om een vrijstellingsprocedure in gang te zetten t.b.v. het voorgenomen gebruik als winkelpassage.

Inzagetermijn 2 weken: van vrijdag 3 januari t/m donderdag 16 januari 2003.

Voordat de procedure wordt gestart kunnen t/m 16 januari 2003 schriftelijke inspraak-reacties bij ons college worden ingebracht. Alle inspraakreacties worden hierna gebundeld, van commentaar voorzien én door het college meegewogen bij het besluit. Wanneer de vrijstellingsprocedure wordt gestart, zullen de stukken gedurende vier weken ter inzage worden gelegd. Zienswijzen kunnen dan naar voren gebracht worden. Wanneer zienswijzen worden ingediend, zal een hoorzitting worden gehouden. Vervolgens zal het college een besluit op de zienswijzen nemen en besluiten of de procedure wordt voortgezet.

Verleend

Verleende bouwvergunning/vrijstelling/positieve reactie op melding bouwvoornemen:


-Ziedewij II (BA 2002-130), voor het oprichten van een bedrijfsgebouw (13-12-2002);

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken, na verzenddatum van de vergunning, een schriftelijk gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 501, 2990 EA Barendrecht. Hebt u bezwaar ingediend, dan kunt u bij de President van de Rechtbank Rotterdam (Sector bestuursrecht, postbus 50951, 3001 BM) verzoeken om de werking van de beschikking te schorsen.

Ter inzage

De bouwvergunningen met bijbehorende tekeningen liggen gedurende bovengenoemde periode ter inzage bij Bouw- en Woningtoezicht, loket E007(begane grond).

De gebruikelijke openingstijden zijn van toepassing.

Theaternieuws

Datum: Artiest(en): Voorstelling: Bijzonderheden:

Vr. 17-01 Pater Moeskroen Sprookjes muziektheater Za. 18-01 Nelly Freida / Gerrie v.d. Klei e.a. Musical / Show UITVERKOCHT
Do. 23-01 Jaap Mulder Abedefduf
Vr. 24-01 Liz Snoijink, Trudy de Jong e.a. Niet eens in de gaten dat het De Mooiste Tijd was
Za. 25-01 Jorge Fernando & Rabasa Portugese Wereldavond

Filmagenda

Datum: Film: Leeftijd: Aanvang:
t/m 5-1 Pietje Bell v.a. 6 jr. meekijken gewenst 13.00 uur t/m 5-1 Harry Potter v.a. 7 jr. meekijken gewenst 15.15 uur Wo. 15-1 The Guru 20.15 uur
Wo. 22-1 Lord of the Rings 2 19.30 uur
Wo. 29-1 Lord of the Rings 2 20.15 uur

Openingstijden balie: maandag tot en met vrijdag 13.30 - 16.30 uur, vrijdagavond 19.00 - 20.30 uur en één uur voor aanvang van de theater- of filmvoorstelling. Voor informatie: (0180) 615 958 of www.hetkruispunt.nl

OPENBARE WERKEN

Binnendienst

30 km/uur-zone Noldijk

Naar aanleiding van klachten van bewoners van de Noldijk wordt de Noldijk, tussen de Achterzeedijk en de grens van Heerjansdam, ingericht als 30km/uur-zone.

Het bewuste gedeelte van de Noldijk geeft aanleiding tot het rijden van snelheden, welke niet toelaatbaar zijn. De snelheden van het autoverkeer in relatie met de aard en de inrichting van dit wegvak zijn niet gewenst.

Ook is besloten dat het verkeer komende vanaf de Noldijk uit de richting van Heerjansdam (dus bij het verlaten van de 30km/uur-zone) het kruisende verkeer op de Achterzeedijk voorrang dient te verlenen. Bij het verlaten van een 30km/uur-zone verblijfsgebied dient aan bestuurders op een aansluitende wegkruising van hogere orde voorrang te worden verleend.

Het door de gemeente voorgestelde maatregelenpakket is als volgt;


-instellen 30km/uur-zone op het gedeelte Noldijk vanaf de kruising met de Achterzeedijk tot aan de grens met Heerjansdam door middel van het aanbrengen van 30km/uur-zone borden en ondersteunende markering. De markering bestaat uit twee brede strepen over de breedte van de Noldijk en een symbool "30";


-het omdraaien van de voorrang op de kruising Noldijk - Achterzeedijk. Verkeer komende vanaf de Noldijk dient voorrang te verlenen aan het verkeer op de Achterzeedijk. Dit middels het wijzigen van de bebording en de markering. (o.a. haaientanden en een asmarkering;


-het aanbrengen van het bord "doodlopende weg" op de ingang van de Noldijk met onderbord "uitgezonderd (brom)fietsers";


-aanpassen ANWB bewegwijzering zodanig dat verkeer richting Heerjansdam via de Achterzeedijk en de Randweg wordt gedirigeerd en niet meer via de Noldijk. (is reeds in voorbereiding / uitvoering).

Verkeersbesluit

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij het volgende verkeersbesluit hebben vastgesteld;

Besluit 2003-01

Noldijk (tussen de Achterzeedijk en de grens met Heerjansdam)
-instellen 30km/uur-zone;

-instellen voorrangsregeling.

Tegen deze maatregel kan iedere belanghebbende tijdens de inzagetermijn, tot en met 14 februari 2003 bezwaar maken. Het bezwaarschrift dient gericht te worden aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 501, 2990 EA Barendrecht. Na of bij het indienen van bezwaar kan aan de president van de Arrondissementsrechtbank te Rotterdam (sector Bestuursrecht), postbus 50951, 3007 BM Rotterdam, worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen.

Ter inzage

Het verkeersbesluit 2003-01, tekeningnummer BK-13-86 ligt gedurende bovengenoemde periode ter inzage bij Bureau Communicatie B003.

Verleende kapvergunningen

Op grond van artikel 4.5.2 van APV - Barendrecht is een kapvergunning verleend voor het rooien van:


-Boeier 146 1 Cedrus (ceder)

-Charloisse Lagendijk 366 1 Salix (wilg)

-Voordijk 394 3 Salix (wilg)

-Margrietsingel 20 1 Sorbus (lijsterbes)

Indien u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Barendrecht. Indien u wilt voorkomen dat de boom (of bomen) al gekapt wordt (of worden), dan dient u schorsing te vragen van het besluit bij de President van de Rechtbank Rotterdam, t.a.v. de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Aan de rechtbankprocedure zijn kosten verbonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevr. B.Rousse, (0180) 643 163.

OPENBARE WERKEN

Buitendienst

Ecocar

In de periode van 6 januari tot en met 14 januari a.s. kunt u de ecocar weer tegemoet zien. Het ophaalrooster volgt hieronder.

Wijk 1: maandag 6 januari

Oude kern - Centrum-West

Daaronder vallen: de Zeeheldenwijk, Talmaweg, Paddewei, Dorpzicht, Bijdorp, 1e Barendrechtseweg, Elisabeth Catsvliet en de ouderenwoningen aan de 2e Barendrechtseweg.

Wijk 2: dinsdag 7 januari

Molenvliet - Nieuweland

Wijk 3: woensdag 8 januari

Buitenoord I - Centrum-Oost
In Buitenoord: Botter, Kempenaar, Tjalk en Kofschip

Centrum-Oost: Van Hogendorpsingel, Dr. Kuyperstraat, Mr. Thorbeckestraat, Mr. Lohmanstraat, Dr. Schaepmanstraat, 2e Barendrechtseweg, ir. Albardastraat, Binnenlandse Baan, 't Vlak, Keerweer, Weerom, 't Rak, De Kolk, De Zeeg, De Kreek, Binnenlaantje, Dorpsstraat-Oost en Gebroken Meeldijk.

Wijk 4: donderdag 9 januari

Buitenoord II en III
De rest van de wijk Buitenoord (dus exclusief de Botter, Tjalk, Kempenaar en Kofschip).

Wijk 5: vrijdag 10 januari

Binnenland en Oranjewijk

De wijk Binnenland wordt gevormd door de Rietgors en zijstraten en de Kwikstaart en zijstraten.

Bij de Oranjewijk behoren ook de aangrenzende gedeelten van de Binnenlandse Baan, Gebroken Meeldijk, Stationsweg, Willem Alexanderplantsoen en de Gaffelaar.

Wijk 6: maandag 13 januari

Noord I t/m IV

Deze wijken omvatten het hele gebied ten noorden van de Binnenlandse Baan, dat begrensd wordt door de 1e Barendrechtseweg, Scheldestraat, Maasstraat, Boomgaard met alle zijstraten, Alsemhof, Lavendelhof, Devel, Stationsweg.

Wijk 7: dinsdag 14 januari

Buitengebieden - Smitshoek - Carnisselande

Naast de wijk Smitshoek horen de volgende wegen en straten hierbij: 1e Barendrechtse weg (gedeelte ten noorden van de begraafplaats), 3e Barendrechtseweg, Voordijk, Middeldijk, Achterzeedijk, Ziedewijdsekade, Noldijk, Koedood, Korte Koedoodsedijk, Reijerwaardseweg, Dordtsestraatweg, Carnisseweg, Heulweg, Ziedewijdsedijk, Gebroken Meeldijk (ten oosten van de spoorlijn).

Rooster oud papier/oud ijzer

Oud papier (za): 25/1, 22/2, 29/3, 26/4, 31/5, 28/6, 26/7, 30/8, 27/9, 25/10, 29/11, 20/12.
Oud ijzer (wo): 29/1, 26/2, 26/3, 23/4, 28/5, 25/6, 30/7, 27/8, 24/9, 29/10, 26/11, 17/12.

Nieuw telefoonnummer buitendienst

Op dit moment is de buitendienst te bereiken op: (0180) 643 150.

Na 10 januari is het nieuwe telefoonnummer van de buitendienst: (0180) 698 750.

Openingstijden


-Afvalaanbiedstation (tel. 613 019):

maandag t/m vrijdag: 07.30-16.00 uur
zaterdag: 08.30-12.30 uur


-Burgerzaken (tel. 698 225):
maandag 09.00-16.30 uur, 19.00-20.30 uur
dinsdag/vrijdag 09.00-12.30 uur
woensdag/donderdag 09.00-16.30 uur


-Kringloopwinkel (tel. 629 782):
dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur


-Informatiebalie Waterpoort (tel. 654 949): dinsdag/woensdag/donderdag 10.00-16.00 uur

Gemeentelijke diensten weer onder één dak in het nieuwe gemeentehuis

Op donderdag 9 januari verhuist de afdeling Openbare Werken van de 3^e Barendrechtseweg naar het gemeentehuis. Met de terugkomst van Openbare Werken zijn alle gemeentelijke afdelingen, met uitzondering van de buitendienst (Londen 15), weer onder één dak gehuisvest. Op deze donderdag is het gemeentehuis de hele dag gesloten.

In verband met de verhuizing is de afdeling Openbare Werken op 9 en 10 januari slecht telefonisch bereikbaar. Vanaf maandag 12 januari kunt u bij de afdeling Openbare Werken terecht in het gemeentehuis. U kunt de afdeling Openbare Werken vanaf die datum voortaan telefonisch bereiken via het algemene nummer: (0180) 698 398.

Gladheidbestrijding

Het bestrijden van gladheid door vorst of sneeuwval op de openbare wegen behoort tot de taak van de wegbeheerder (de gemeente). Het doel is de veiligheid van de weggebruiker zoveel mogelijk te waarborgen. In de praktijk is echter geen enkele wegbeheerder in staat om alle verharde wegen vrij van gladheid te houden als de winter flink opspeelt. Daarom is een plan vastgesteld waarin staat welke wegen wel en welke wegen niet (direct) behandeld worden. In geval van optredende of te verwachten gladheid wordt vanuit de gemeentewerf aan de Londen 15 gestart met strooien. Dit strooien gebeurt volgens een vooraf geplande route. Hierbij maakt de gemeente Barendrecht onderscheid in primaire en secundaire routes:


-primaire routes: hoofdwegen, busroutes, wijkontsluitende wegen en doorgaande fietspaden


-secundaire routes: voetpaden, openbare gebouwen, bejaardencentra, kerken, sportaccommodaties, bruggen, bushalten en overige wegen

Na bestrijding op de primaire routes volgt, alleen bij langdurige sneeuwval en aanhoudende gladheid, de bestrijding op de secundaire routes.

Actief en vooruitziend strooibeleid

De gemeente brengt al vroeg alles in gereedheid voor het strooien. Vanaf begin november staat alles op Londen 15 stand-by. Bij winterse omstandigheden kan dan snel overgegaan worden tot strooien. Op primaire routes wordt de gladheidbestrijding binnen een half uur na melding gestart. Binnen ruim 3 uur zijn alle primaire routes behandeld en de wegen weer berijdbaar. Uitgangspunt hierbij is dat vanuit elke woning binnen een straal van +/- 250 meter, een berijdbare weg aanwezig is.

Strooizout

Bij aanhoudende vorst of ijzel wordt, op beperkte schaal tegen betaling, strooizout ter beschikking gesteld. De zakjes kunnen afgehaald worden bij de buitendienst (Openbare Werken, Londen 15). De zakjes kosten EUR 1,- per stuk.

Werkzaamheden voor TramPlus

Voordat de bouw van de TramPluslijn Carnisselande kan beginnen, zullen er voorbereidende werkzaamheden moeten plaatsvinden. Het gaat daarbij onder andere om het verleggen van een groot riool vlakbij de kruising Slinge-Langenhorst in Rotterdam. De werkzaamheden starten begin januari en duren ongeveer 10 weken.

Omdat het om een groot riool gaat (er staan bijvoorbeeld heipalen onder) zijn de werkzaamheden niet in een paar weekenden uit te voeren. Het verkeer op de Slinge vanaf IJsselmonde richting Zuiderparkweg wordt ongeveer tien weken omgeleid via de Vaerhorst en de Nederhorst. Deze omleiding gaat, ijs en weder dienende, in op 13 januari. Om hier te kunnen rijden worden de drempels in deze route verlaagd en de aansluiting op de Slinge aangepast. Deze werkzaamheden starten 6 januari. Ook een deel van het verkeer op de Langenhorst zal om moeten rijden gedurende een korte periode (ongeveer twee weken). Het gaat daarbij om het verkeer vanuit Barendrecht en de Charloise Lagedijk richting Oldegaarde. Dat wordt omgeleid via de route Slinge-Meyenhagen-Oldegaarde. De omleidingen zijn aangegeven met de bekende gele redactieborden.

Openbaar vervoer

De RET-bussen volgen gedurende tien weken de omleiding van het verkeer op de Slinge, aan de halteplaatsen verandert niets. De Connexxion-bussen vanuit Carnisselande volgen gedurende twee weken een grotere omleiding, de halte op de Langenhorst vervalt en wordt vervangen door de (RET-)halte op de Slinge.

Informatie

Wij hopen u op deze wijze voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd. Informatie over de Trampluslijn Carnisselande zal worden verstrekt op een informatiebijeenkomst die eind januari plaatsvindt. Mocht u nog vragen hebben over bovengenoemde werkzaamheden, dan kunt u bellen met 0800-5555444 of e-mailen met s.ennenga@gw.rotterdam.nl.

Nieuwe StemWijzer, nieuwe verkiezingen

De verkiezingsdatum is vastgesteld op 22 januari 2003. Tot die tijd biedt de gloednieuwe StemWijzer de kiezer meer duidelijkheid over zijn politieke voorkeur. De nieuwe stemwijzer vindt u op: www.stemwijzer.nl.

Test uw politieke voorkeur

Het grote bezoekersaantal dat vorig jaar de site bezocht, weerspiegelt de behoefte van burgers aan meer overzicht over politieke partijen. Omdat er na de laatste verkiezingen veel is veranderd, is deze behoefte waarschijnlijk niet afgenomen. Daarom is een nieuwe StemWijzer ontwikkeld. De StemWijzer test uw politieke voorkeur aan de hand van stellingen en uitspraken uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen. U kunt de stellingen beantwoorden door te klikken op 'eens', 'oneens', 'neutraal', of 'geen mening'. Na beantwoording van alle stellingen, berekent het programma een 'stemadvies' en laat in afnemende rangorde de voorkeur voor de andere partijen zien.

Alles over de verkiezingen in 2003 vindt u op:
www.allesoverdeverkiezingen.nl.

Kerstboominzameling woensdag 8 januari 2003

Op woensdag 8 januari kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur kerstbomen worden ingeleverd op een zevental plaatsen in de gemeente. Per kerstboom wordt EUR 0,50 betaald.

De bomen worden op de navolgende plaatsen ingezameld:


-in Smitshoek: aan de Wagenmakerij nabij K.D.V. `De Kindertjesboom';
-op de parkeerplaats nabij sporthal `De Driesprong';
-op het Binnenhof voor het gemeentehuis;

-aan de Stellingmolen nabij de Groen van Prinstererschool;
-aan de Van Ravesteyndreef nabij de schoolwoningen;
-in Carnisselande: bij het aanbiedstation aan Londen 15;
-in Carnisselande: op de parkeerplaats bij de politiepost Middeldijkerplein (gebouw Waterpoort).

Op de verzamelplaatsen bij de Groen van Prinstererschool, Van Ravesteyndreef en sporthal De Driesprong worden de bomen direct versnipperd. De ingezamelde bomen van de andere locaties zullen met vrachtauto's naar de versnipperaars worden vervoerd.

Gemeentehuis gesloten op 9 januari

In verband met de verhuizing van Openbare Werken is het gemeentehuis op donderdag 9 januari de gehele dag gesloten.

Uw mening telt!

Al jaren kunt u op deze infopagina in de Schakel gemeentelijke informatie vinden over uiteenlopende onderwerpen. Zo vindt u onder andere wekelijks de bouw-, sloop- en kapvoornemens terug, informeren wij u regelmatig over de data en tijdstippen van gemeenteraadsvergaderingen, commissievergaderingen en spreekuren en lichten wij u in over diverse verkeerskwesties.

Omdat wij in de toekomst de infopagina in een nieuw jasje willen steken en een nieuwe formule willen opbouwen zijn wij benieuwd naar uw mening en ideeën over deze pagina. Wij willen namelijk graag onze informatie zo goed mogelijk afstemmen op uw wensen en behoeften.

Dus vul de enquête in (bij elke vraag het juiste antwoord in het hokje aankruisen), knip hem uit en stuur hem vóór vrijdag 10 januari op naar (postzegel is niet nodig):

Gemeente Barendrecht
Antwoordnummer 35
t.a.v. Ingrid Verheij (Bureau Communicatie)
2980 VE Barendrecht

Elke 10^e inzender krijgt een handdoek van de gemeente Barendrecht cadeau.

Ook kunt u de enquête downloaden op www.barendrecht.nl (onder het kopje `actueel') en uitprinten of mailen naar i.verheij@barendrecht.nl

1 Hoe vaak leest u de gemeentelijke infopagina van de Schakel? O nooit
O 1-3 keer per maand
O altijd

2 Wat is voor u de voornaamste reden om de infopagina te lezen? (meerdere antwoorden mogelijk)

O nagaan agenda en tijdstip gemeentelijke vergaderingen en spreekuren O nagaan wegafsluitingen en werkzaamheden
O nagaan voorstellingen en films in Theater het Kruispunt O nagaan openbare kennisgevingen (zoals bekendmakingen bouw-, sloop- en kapvoornemens)
O voor de rubriek `verkeerskwesties nader bekeken' O voor actueel nieuws (bijvoorbeeld informatie over het strooiseizoen, de woningwet etc.)
O andere reden, namelijk

---

---

3 Vindt u de Schakel een goed medium voor gemeentelijke informatie? O Ja
O Nee

4 Weet u dat de infopagina ook op het internet te vinden is? (www.barendrecht.nl)
O Ja
O Nee (ga door naar vraag 6)

5 Leest u de infopagina wel eens op het internet? O Ja
O Nee

6 In hoeverre vindt u de infopagina overzichtelijk?

Niet overzichtelijk O O O O O Zeer overzichtelijk

7 In hoeverre vindt u de teksten goed leesbaar?

Zeer slecht leesbaar O O O O O Zeer goed leesbaar

8 In hoeverre bent u tevreden over de tekst/beeldverhouding op de infopagina? Dat wil zeggen, bent u tevreden over het aantal plaatjes en/of foto's op de pagina?

Zeer ontevreden O O O O O Zeer tevreden

9 In hoeverre bent u het eens met de volgende stelling: `De infopagina is voor mij op donderdag een van de belangrijkste pagina's in de Schakel'

Helemaal mee oneens O O O O O Helemaal mee eens

10 Welk cijfer zou u de infopagina in de Schakel willen geven?

O 1 O 2 O 3 O 4 O 5 O 6 O 7 O 8 O 9 O 10

De volgende vragen gaan over de rubriek `verkeerskwesties nader bekeken'. De gemeente heeft eind 2001 het initiatief genomen om u gedurende het jaar 2002 via de inforubriek in de Schakel te informeren over actuele en interessante zaken op het gebied van verkeer en vervoer. Zo hebben we u geïnformeerd over onder andere de 30 km/uur-zonering, de handhaving van de verkeersregels en de werking van de omleidingen binnen de gemeente.

11 Hoe vaak leest u het artikel `verkeerskwesties nader bekeken'?

O Altijd
O Soms
O Nooit

12 Wat vindt u van de onderwerpen die in de artikelen worden behandeld?

O Interessant
O Oninteressant
O Geen mening

13 Welk actueel onderwerp op het gebied van verkeer en vervoer zou u graag in 2003 (opnieuw) behandeld willen hebben?


---

---


---

---

14 Heeft u nog verdere opmerkingen of suggesties wat betreft de infopagina, dan horen wij dat graag van u.


---

---


---

---


---

---


---

---


---

---


---

---
15 In welk postcodegebied woont u?

O 2991 O 2992 O 2993

Uw gegevens:

Naam:

---

---

Adres:

---

---

Postcode en woonplaats:

---

---

Leeftijd:

---

---

Feestdagenopening en koopzondagen winkels Reijerwaard voor 2003

Het college heeft besloten de volgende data in 2003 aan te wijzen als dagen waarop de winkels extra geopend mogen zijn:


-2^e paasdag, 21 april; hemelvaartsdag, 29 mei; 2^e pinksterdag, 9 juni; 2^e kerstdag, 26 december.

In het gebied Reijerwaard zijn de volgende zondagen in 2003 aangewezen als koopzondagen:


-5 januari, 2 februari, 2 maart, 6 april, 7 september, 5 oktober, 2 november, 7 december.

3 januari 2003