Universiteit van Utrecht


Villa Virorum organiseert verkiezingsdebat

'Biotechnologie: het gevaar van de 21e eeuw. Voor je het weet ben je de helft van een gekloonde tweeling!'

De overheid heeft de taak om baanbrekend medisch biologisch onderzoek te stimuleren en bovenstaande associatie te nuanceren. De nadruk in het overheidsbeleid moet veel meer liggen op de grote voordelen van biotechnologie, zonder de ogen voor gevaren te sluiten. Aldus het Utrechtse herengezelschap Villa Virorum, zeven jaar geleden ontsproten uit de Medisch Biologen Vereniging Mebiose. Villa Virorum organiseert op woensdag 8 januari 2003 een verkiezingsdebat in de Senaatszaal van het Academiegebouw. Daar zullen landelijke politici aan de hand van verschillende stellingen met elkaar in discussie gaan. Het debat wordt geleid door prof.dr. Willem Hendrik Gispen, rector magnificus van de Universiteit Utrecht.

Er zal worden gediscussieerd aan de hand van de volgende stellingen:

I. Als onderdeel van de invoering van het internationale universitaire model zullen universiteiten ook commerciëler moeten opereren, zowel in de werving van onderwijsgelden als in de werving van onderzoeksgelden. De overheid kan op een dergelijke manier flink bezuinigen op het hoger onderwijs.

II. Europa's zwakste schakel binnen de kenniseconomie is Nederland: in plaats van loonmatigingen en bezuinigen op onderzoek en ontwikkeling moet er worden geïnvesteerd om de positie van Nederland en zijn onderzoekers hoog te houden of weer op peil te krijgen.

III. Grenzen stellen aan nieuwe ontwikkelingen binnen het biomedisch onderzoek, bijvoorbeeld aan stamcellenonderzoek en gentherapie, bedreigt revolutionaire vooruitgang van de gezondheidszorg.

De volgende politici nemen aan het debat deel:
Mw. Erica Terpstra, tweede-kamerlid voor de VVD
Dhr. Kees Vendrik, tweede-kamerlid voor Groen Links
Mw. Godelieve van Heteren, tweede-kamerlid voor de PvdA
Mw. Ciska Joldersma, tweede-kamerlid voor het CDA
Mw. Vivien van Geen, tweede-kamerlid voor D66
Dhr. Jasper van Dijk, nr. 17 op de landelijke lijst voor de SP

Woensdag 8 januari 2003 om 19.00 uur
Academiegebouw (Senaatszaal), Domplein 29, Utrecht
Verkiezingsdebat Villa Virorum
Het debat is gratis en vrij toegankeijk
Informatie: Stefan Reneman, 06-48275962, stefan@villavirorum.nl
Kijk ook op: www.VillaVirorum.nl