Ingezonden persbericht


Embargo tot 8 januari 11.00 uur

Utrecht, 7 januari 2003

Meldpunt vrachtwagens zonder dodehoekspiegel

FNV Bondgenoten en de Fietsersbond doen een oproep aan vrachtwagenchauffeurs om wagens zonder dodehoekspiegels of camera te melden via een gratis speciaal telefoonnummer. De melding is anoniem en kan gelden voor de eigen vrachtwagen of die van anderen. De Fietsersbond en FNV-bondgenoten zullen de meldingen begin februari aangeven bij de politie in Amsterdam, zodat de eigenaars gestraft kunnen worden.

Een dodehoeksysteem is sinds 1 januari 2003 verplicht voor alle vrachtwagens boven de 3500 kilo. Uit steekproeven blijkt dat zo n 20 %, dus 1 op de 5 vrachtwagens, nog zonder dodehoekspiegel rijdt. FNV Bondgenoten en de Fietsersbond vinden dat dit niet kan. Werkgevers moeten zorgen dat chauffeurs materieel hebben waarmee ze hun werk goed, veilig en gezond kunnen doen. De afgelopen jaren vielen er jaarlijks gemiddeld 30 dodelijke en 90 zwaargewonde slachtoffers onder fietsers en voetgangers bij ongevallen met rechtsafslaande vrachtwagens en bestelverkeer. De nu verplichte extra spiegels of camera s verkleinen de dode hoek aanzienlijk, waardoor de kans op zo n ongeval sterk vermindert.

EVO, de grootste onderneming die zich richt op een optimale afwikkeling van goederenstromen, toont begrip voor de actie: Ik schaam mij ervoor dat er in onze eigen achterban nog mensen zijn die hun verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid zo licht opnemen. Maar ook dat ze willens en wetens riskeren dat hun chauffeurs bij zo n traumatisch ongeval betrokken kunnen raken , aldus mr. D van den Broek Humphreij, algemeen directeur van

Het gratis telefoonnummer waar de gegevens over wagens zonder dodehoeksystemen gemeld kunnen worden is 0800 0225022. Het meldpunt is nadrukkelijk bedoeld voor chauffeurs en andere experts. Voor leken is het moeilijk te beoordelen of een vrachtwagen wel of niet een van de verschillende dodehoeksystemen heeft.


-----



Ingezonden persbericht