PERSBERICHT

Univar N.V. kondigt Strategische Reorganisatie van Amerikaanse Business Unit aan

Amsterdam - 8 januari 2003 - Univar N.V. ("Univar") (Euronext Amsterdam: UNIVR), een toonaangevende internationale chemische distributeur, heeft aangekondigd dat zij het voornemen heeft haar Noord-Amerikaanse business unit Univar USA op te delen in twee aparte organisaties, waarvan de een zich zal concentreren op de industriële en chemische kernactiviteiten van de onderneming, terwijl de andere zich zal concentreren op gespecialiseerde distributiediensten.

Volgens Gary E. Pruitt, voorzitter en CEO, zal de nieuwe structuur het de onderneming mogelijk maken haar op de industrie gerichte ondernemingsstrategie te implementeren, welke de nadruk legt op specifieke segmenten binnen de sector. "Het opdelen van onze onderneming in kleinere business units met een scherpere focus zal een omgeving scheppen die beter past bij de ontwikkeling van het aanbod van unieke marketingprodukten en diensten die beter toegesneden zijn op de eisen die worden gesteld binnen individuele marktsegmenten," volgens Pruitt.

De nieuwe Specialty Distribution organisatie zal voorlopig onder andere bestaan uit de Professional Products & Services activiteiten van Univar, welke producten en diensten levert aan de industrie voor ongediertebestrijding. Daarnaast maken Mozel, een distributeur van speciale producten voor de coatingsindustrie; Chempoint.com, een op internet gebaseerd marketing bedrijf; en Performance Polymers, een onderneming actief in de distributie van polymeren, deel uit van de nieuwe organisatie.

Twee zeer ervaren Univar managers zijn benoemd als algemeen directeur van de twee nieuwe business units. Terry Hill wordt President van Univar USA en Ron Morton wordt President van de Specialty Distribution organisatie. Terry Hill was Senior Vice President Field Operations bij Univar USA, terwijl Ron Morton Senior Vice President Marketing was bij Univar USA.

Darwin Simpson, voorheen President van Univar USA, kondigde aan met pensioen te gaan na 33 jaar bij de onderneming en haar voorgangers gerwerkt te hebben. Gary Pruitt: "Wij bedanken Darwin voor zijn belangrijke bijdragen aan ons succes door de jaren heen, en wij wensen hem het allerbeste."

Profiel Univar
Univar is een van de meest vooraanstaande onafhankelijke internationale distributeurs van chemicaliën en polymeren ter wereld. Univar is actief met chemische distributie activiteiten in zowel Noord-Amerika als Europa. Univar koopt een groot aantal grondstoffen in bulkhoeveelheden in, verwerkt ze, verpakt ze naar geschikte aantallen en verkoopt en levert ze dan aan zo'n 250.000 industriële eindgebruikers. Daarnaast biedt Univar verschillende gerelateerde diensten aan haar klanten aan, zoals het mengen van chemicaliën, voorraadbeheer van klanten, het bieden van technische ondersteuning en het verpakken en labellen van producten. Univar heeft een netwerk van 195 distributiecentra, verspreid over de Verenigde Staten, Canada en 14 Europese landen. In 2001 bedroeg de netto omzet van Univar USD 4,7 miljard euro, en het bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en afschrijving van goodwill (EBITA) bedroeg USD 96,4 miljoen. Univar heeft ongeveer 7.000 werknemers in Noord-Amerika en Europa. De onderneming is gevestigd in Nederland, en heeft tevens een kantoor in Bellevue, Washington.