Korps: Friesland, plaats: Fryslân 8-01-2003
Politieberichten van 7/1 (13.00) t/m 8/1 (07.00)

Sneek: verdachte overval amusementshal aangehouden Op verdenking van de gewapende overval bij een amusementshal aan de Oosterdijk in Sneek is een 28-jarige man uit Amsterdam aangehouden. De man wordt ervan verdacht op 18 december 2002 met een vuurwapen de caissière te hebben beroofd. De verdachte, een voormalige inwoner van Sneek, was eerder met de politie in aanraking geweest en werd herkend. Hij is op 24 december door de politie van Amsterdam-Amstelland in zijn woonplaats aangehouden en voor nader onderzoek overgedragen aan de politie Fryslân.
Het onderzoek heeft het volgende opgeleverd. De verdachte heeft de overval in Sneek inmiddels bekend. Daarnaast bekende hij vier gewapende overvallen (met vuurwapen) op winkels in Amsterdam en twee gewapende overvallen (ook met vuurwapen) op winkels in Badhoevedorp. In alle gevallen ging het de verdachte om contant geld. Hij had namelijk geen andere bron van inkomsten. Van de buit is niet terug gevonden. Ook het gebruikte wapen is nog niet teruggevonden. De verdachte zit nog vast voor nader onderzoek. Hij is in bewaring gesteld.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Dinsdag om 12.45 uur zag de politie op de Wirdumerdijk een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden lopen. Ze liep duidelijk met iets onder haar jas. Vervolgens liep ze de Nauwe Steeg in, gevolgd door de politie. Hier werd ze aangesproken door de politie. Onmiddellijk bekende ze dat ze een trui had gestolen uit een winkel aan de Nieuwestad. Daarop is de vrouw aangehouden. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, waarbij de trui weer in ontvangst werd genomen.

A32/N355: te snel, rijbewijs ingevorderd
Dinsdag om 11.25 uur werd een 29-jarige automobilist uit Dokkum gecontroleerd op de A32 bij Wirdum. Hier mag 70 km per uur worden gereden, de verdachte reed 130 km, een overschrijding derhalve van 60 km per uut. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd. Op de weg tussen Hurdegaryp en Leeuwarden, onder Tytsjerk, reed een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden 154 km per uur, terwijl ter plaatse 100 km is toegestaan. Een overschrijding derhalve van 54 km per uur. Ook van deze automobilist is het rijbewijs ingevorderd.

Follega: gewonde bij explosie giertank
Dinsdag om 12.30 uur werd gier geloodst in een gierdepot aan de Tramdyk. Een 17-jarige inwoner van Maasdam zat in de tractor. Een 36-jarige inwoner van Follega bevond zich achter de giertank. OP een gegeven moment sprongen drie bouten van de achterzijde van de giertank. Hierbij kwam de inwoner van Follega onder het gier. Het hoofd van het slachtoffer werd door de inwoner van Maasdam boven het gier gehouden. Vervolgens is de politie gebeld en zijn de hulpdiensten ter plaatse gegaan. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek met buikklachten. De Arbeidsinspectie zal een onderzoek instellen.

Heerenveen: over autos lopen
Dinsdagavond kreeg de politie een melding dat op de Smelleken twee jongeren over een auto hadden gelopen. Ter plaatse werden de jongeren niet meer aangetroffen. Om 22.00 uur kwam er weer een melding. De jongeren liepen inde buurt van het Kattebos. Op de Poelen zijn vervolgens de jongeren aangetroffen en aangehouden voor vernieling cq openlijke geweldpleging tegen goederen. Het betreft twee 17-jarige inwoners van Heerenveen. Aangifte is gedaan door een 62-jarige inwoner van Heerenveen.

Rijksweg A6: rijden onder invloed
Dinsdag om 23.45 kreeg de politie een melding dat een getuige achter een auto aanreed, met daarin vermoedelijk een bestuurder die te veel had gedronken. Dit was geroken door de getuige bij een benzinestation in de buurt van Sneek. De getuige volgde de automobilist, een 52-jarige inwoner van Oppenhuizen. Uiteindelijk kon de man worden aangehouden in de buurt van Sint Nicolaasga. Hij blies 220 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Leeuwarden: inbraak woning
Dinsdag is ingebroken in een woning aan de Arnold Feystraat. Men kwam binnen via de keuken. Gestolen zijn een televisie en een stereotoren. Aangifte is gedaan door een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272